Rangos nemzetközi szaklapban, a Journal of Cancer Research & Therapy című folyóiratban publikálták magyar kutatók legfrissebb eredményeit, mely szerint a deutériumcsökkentés tüdődaganatos betegségeknél kiegészítő terápiaként megtöbbszörözi a tüdőrákos betegek várható élettartamát - írja az MTI OTS anyaga. Magyarországon évente mintegy tízezer új tüdőrákost diagnosztizálnak, ez a tumorfajta felelős a daganatos halálozások 25-27 százalékáért.

A betegségben elhunytak száma hazánkban éves szinten 8 500-8 700 fő körül alakul, ezzel világelsők vagyunk a tüdőrák halálozása tekintetében.

Fotó: Shutterstock

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. közel 30 éve irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést, legújabb eredményeiket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának, és a szintén szegedi Avidin Kft. kutatóival együttműködve, írták a közös közleményükben. 

A Journal of Cancer Research & Therapy című folyóirat 2021. július 21-i számában megjelent publikációban 189 nem-kissejtes tüdődaganatos beteg adatait dolgozták fel, elsődlegesen a betegek várható túlélését elemezve.

A magyar kutatócsoport vizsgálatában a csökkentett deutériumtartalmú víz kiegészítő alkalmazása többszörösére növelte a tüdőtumoros betegek várható élettartamát; a medián túlélés 61,9 hónap volt, amely 6-7-szerese a tüdőtumoroknál egyébként várható 8-12 hónapnak. A kezelést korai stádiumban kezdve a medián túlélés 149 hónap volt, előrehaladott stádiumban indítva 40 hónap.

A deutériummegvonás nők esetében két és félszer bizonyult hatékonyabbnak, mint a férfiaknál.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt – a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést.