A frissen közzétett EBI Építésaktivitási jelentés szerint utoljára 2018 első három hónapjában indultak el magasabb értékben kivitelezések egy negyedév alatt. A növekedés nem általános, ugyanis az induló társasházilakás-építések volumene visszaesett, míg a nem lakáscélú magasépítési aktivitás erősödött, felpörgött az út- és vasútépítés, a mélyépítési szektorban pedig az első fél évben 423 milliárd forint értékű beruházás indult el, zömében az idei második negyedévben, amikor az elmúlt negyedéveket vizsgálva is a legmagasabb összegben startoltak el beruházások.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A növekvő építőipari aktivitás fényében fokozottan előtérbe kerül már rövid távon a munkaerőhiány, ezen belül is a hosszú távú folyamatokra erőteljes hatással levő szakember-utánpótlás helyzete. Az ágazatban nagy reményeket fűznek a hiányszakmákat duális képzésben, hatékonyan és naprakészen, gyakorlatorientált módon oktató új képzőközpontokhoz, mint amilyet a napokban adtak át Keszthelyen.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont a szakképzési rendszer két évvel ezelőtti átalakításának jegyében jött létre, a helyi kis- és középvállalkozók együttműködésére alapozva. A duális képzésben 8-12 fős csoportokban oktatnak kőműveseket és festőket, és tervezik az ács-, a tetőfedő- és a bádogosoktatás elindítását, valamint a magasépítőtechnikus-képzést is.

Fotó: VG

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének egy korábbi felmérése szerint az ágazati munkáltatók hiányszakmaként jelölték meg az Országos képzési jegyzékben megtalálható építőipari szakmák csaknem felét, legtöbben a kőműves-, ács-, bádogos-, burkoló-, asztalos-, vasbetonszerelő-, központifűtésszerelő-, villanyszerelő- és az épület- és szerkezetlakatos-szakmát jelölték meg.