Idén júliusban és augusztusban 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozott a Nyári diákmunka program támogatásával – összegzett Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: az eredetileg 3 milliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel kétszer is megemelte a tárca, így végül 3,65 milliárd forint hasznosult a fiatalok vakációs foglalkoztatásában.

A 2013-ban indult program kilenc év alatt közel 250 ezer fiatal nyári munkavégzéséhez biztosított több mint 23 milliárd forint támogatást.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A program lehetőséget teremt a diákok számára, hogy a szünidőben valós körülmények között dolgozva keresethez jussanak. A tanulók önkormányzati vagy vállalati diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben július elsejétől legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhattak. Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatták a fiatalokat, az állam pedig teljes egészében megtérítette számukra a munkabért. A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164.250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125.550 forintot kereshettek. A mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban működő cégeknél dolgozó diákok keresetének háromnegyedét vállalta át az állam.

A kormány programja a diákokat költőpénzhez juttatja, munkáltatójukat pedig az átmeneti többletfeladatok ellátásában segíti. A megszerzett munkatapasztalat megkönnyítheti a középiskolai tanulók, egyetemi hallgatók későbbi elhelyezkedését, pályakezdését. Míg 2013-ban csak 16 ezer fiatalt értünk el a kezdeményezéssel, 2018 óta minden nyáron 30 ezer körül alakult a támogatottak száma

– mondta Bodó Sándor.

2021-ben a fiatalok mintegy négyötöde, közel 25 ezer fő önkormányzatnál kapott munkát. A program a keleti országrészben volt népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozott, de sokakat foglalkoztattak Békés és Hajdú-Bihar megyében is. A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhettek munkatapasztalatot az irodai adminisztrátortól a felszolgálón, recepcióson át a kisállattenyésztőig, gyümölcs- és zöldségfeldolgozóig.

Az innovációs tárca a továbbiakban is ösztönzi a 25 év alattiak foglalkoztatását, a többi között a Vállalkozások munkaerő támogatásával. A programban fél éven át összesen akár 600 ezer forintot kaphatnak az álláskeresőket kenyérkeresethez juttató munkaadók. Mostanáig több mint 24 ezren helyezkedtek így el, a támogatottak mintegy fele fiatal

– tette hozzá az államtitkár.