A Covid-19 járvány sokkhatásainak hosszútávú következményeit szedte csokorba a Magyar Nemzet oldalán megjelent hétfői írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Arra a következtetésre jut, hogy a járvány egy sor olyan korábbi folyamatot gyorsított fel, amelyek 2000 után indultak és az adott területen 2030-ra volt várható a fordulat.
A szerző szerint – aki egyébként úgy látja, hogy a pandémia negyedik hullámában vagyunk – 

már láthatóak azok a hosszútávú következmények, amelyek jelentősen átformálják működésünket.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK  / AFP

Matolcsy György egyebek közt rámutat, hogy minden téren megerősödött a biztonság értéke, felértékelődött az egészség és az egészséges életmód és elérkezett a nehéz és kemény döntések kora, amikor azok jártak jobban, akik a legnehezebb személyes döntéseket hozták meg – pályamódosítás, életmódváltás, gondolkodási minták cseréje –, és azok vannak ma nehezebb helyzetben, akik erre még nem vállalkoztak.

A válság és a járványkezelés egyik nyertese a digitális átállás, amely egy évtizedet nyert és egy új üzleti szektort teremt:

a járvány egy sor új online szolgáltató vállalkozást hozott létre, és Magyarországon is elindult az üzleti szektor átrendeződése – mutat rá a jegybank elnöke.  
Írásában arra is felhívja a figyelmet, hogy felértékelődnek a technológiai cégek, és megerősödik a hosszútávú fenntarthatósági gondolat és a fenntartható gazdaságra való átmenet. A fenntarthatóság gondolata a foglalkoztatás, a pénzügyi egyensúlyok, a növekedés, az infláció, a globális/regionális/lokális kereskedelem területein vezető szemponttá válik.

Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre, már csak döntéseinkkel kell utolérnünk magunkat

– fogalmazott a jegybank elnöke.