A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) 12 pályázatának tervezete, azokon keresztül pedig a keretösszegek alapján 542,52 milliárd forint sorsa vált ismertté 

– gyűjtötte ki a VG a Széchenyi Terv Plusz pályázati információs portál adataiból. Ez a teljes összeg több mint 30 százalékának felel meg, legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy a 2027-ig tartó új fejlesztési ciklusban 1700 milliárd forintot biztosít a kormány a településeknek. A tárcavezető elmondta, hogy a kormány a fejlesztéseket a Top Plusz program keretében fogja össze, megerősítette, hogy az első felhívások tervezetei már meg is jelentek. 

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

Ismertette, hogy ezek épület-korszerűsítésekkel, óvodák és bölcsődék fejlesztésével, valamint a fenntartható közlekedéssel kapcsolatosak. Varga Mihály emlékeztetett: 

a Top program az előző fejlesztési ciklusban kiemelkedően sikeres volt, több mint kétezer település tervei nyertek támogatást 1600 milliárd forint értékben.

A fejlesztéseknek köszönhetően többek között 800 kilométernyi út újult meg, 14 ezer bölcsődei férőhely létesült és csaknem 1500 kilométeren épült kerékpárút. A társadalmi egyeztetés keretében kedd délelőtt óta van lehetőség a véleményezésre, melynek határideje szeptember 24-e. A pénzügyminiszter is hangsúlyozta: 

az új pályázatokhoz várják az érintettek észrevételeit. A cél az, hogy az első felhívásokat már idén ősszel meg tudják jelentetni. A fejlesztések így minél hamarabb hozzájárulhatnak a települések fejlődéséhez és a gazdaság újraindításához.

A már ismert konstrukciók közül kiemelkedik az úgynevezett élhető települések fejlesztését támogatni hivatott Top Plusz-1.2.1 felhívás, 

az összes elszámolható költség alapján ebben ugyanis 138,97 milliárd forint válhat majd elérhetővé. 

A tervezet szerint támogatható a települések fejlesztését célzó vízgazdálkodás, zöld- és kékinfrastruktúra, önkormányzati tulajdonú épületek gazdaságélénkítő, illetve közösségi célú fejlesztése. Ugyancsak a pályázat része lehet kerékpárforgalmi infrastruktúra, kulturális, sport és egyéb közterület fejlesztési beruházások, közlekedésbiztonsági, forgalomcsillapítást segítő, közösségi közlekedéshez kapcsolódó fejlesztések támogatása, továbbá hulladéklerakó rekultiváció és barnamezős területek kármentesítése. Helyi önkormányzatok és többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok is indulhatnak, a projekt fizikai befejezésére pedig a megkezdésétől számított 42 hónap áll majd rendelkezésre.

A Top Plusz-1.1.2 keretében 82,89 milliárd forintot különítenek el 4 és 5 számjegyű, állami tulajdonú közutak fejlesztésére, felújítására, építésére, amelyek országhatárhoz vagy határátkelőhelyhez vezetnek. 

Ezeknél a beruházásoknál nem ad 42 hónapot a kiíró a kivitelezésre, csak 36-ot, de ugyanúgy felvehető akár 100 százalékban az előleg. Az előzetes tervezetek alapján további mintegy 50-50 milliárd forint jut önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére (Top Plusz-2.1.1), megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködésekre (Top Plusz-3.1.1), helyi és térségi turizmusfejlesztésre (Top Plusz-1.1.3), illetve belterületi utak fejlesztésére (Top Plusz-1.2.3).