Magyar gazdaság

Sosem vettek még fel annyi lakáshitelt, mint idén nyáron

A lakáshitelek kiáramlása különösen erős volt az idei év nyári hónapjai során a money.hu közleménye szerint. Mint írják, a júniusi 136,7 milliárd forintos rekordot júliusban 132,5 milliárd forintos hitelkiáramlás követte, ami minden idők második legmagasabb értéke. Így két hónap alatt az elmúlt három évet jellemző átlag duplájának megfelelő mennyiségű kölcsönt adtak lakáscélra a bankok.

Fotó: Shutterstock

A közleményből az is kiderült, hogy a emelés ellenére sem növekedett érdemben a lakáshitelek kamata, amit részben a verseny, részben a kamatemelési várakozások miatt már tavasszal bekövetkező kamatemelések indokolnak, ám így is a kamatszint lényegében megegyezik a tavalyi év során mért értékekkel.

A money.hu arra is rámutat, hogy a referenciakamatok másak a hosszabb távra fixált hitelek esetében, mint a változó kamatozásúaknál, így ezek esetében a drágulás is enyhébb. A jegybanki kamatemelés azonban bizonyos esetekben a verseny miatt akár a kamatok csökkenéséhez is vezethet, így a folyamatos változások miatt érdemes lehet az ajánlatokat közvetlenül a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat.

kamatemelés verseny lakáshitel
Kapcsolódó cikkek