A július végi 46 milliárd forint után augusztus végére az egészségügyi intézmények tartozásállománya 27,4 milliárd forintra csökkent – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Idén először fordult elő, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett 18,6 milliárd forinttal csökkent a kifizetetlen számlák összege. 

Az orvostechnológiai beszállítók kilenc-tíz hónapja nem kaptak egy fillért sem az adósságrendezés során

– mondta a VG-nek Rásky László, a legnagyobb beszállítókat tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Mindenki találgat azzal kapcsolatban, hogy mitől csökkent a kórházak adóssága.

Fotó: Komka Péter / MTI

Az OSZ főtitkára szerint

csak egy technikai trükk, hogy a négy orvosegyetem a modellváltás miatt már nem tartozik azok közé az intézmények közé, amelyeknek adatot kell szolgáltatniuk a MÁK-nak, ez pedig 9 milliárd forintos mínuszt jelent a kórházi adósságoknál.

Az államkincstár adatai szerint a Debreceni Egyetemnek július végén még 2,8 milliárd forint, a Pécsi Tudományegyetemnek 3,4 milliárd, a Szegedi Tudományegyetemnek 2,7 milliárd forint, a Semmelweis Egyetemnek pedig 126 millió forint adóssága volt. 

Az államkincstár szerint a 27,4 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege kevesebb mint 0,1 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 27 milliárd forint, amelyből 0,6 milliárd az államháztartáson belüli. A MÁK azt közölte: az adatszolgáltatásra kötelezett 584 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma a tárgyhóban 256, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 114 intézmény rendelkezik.

Az adatokból az látszik, hogy jelentős adósságrendezés történt többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban, ahol 2,2 milliárd forintról 800 millió forintra csökkent a kifizetetlen számlák összege. Mérséklődött a Fejér megyei kórház tartozásállománya is 1,1 milliárd forintról 251 millió forintra. Ugyanakkora a traumatológiai ellátást biztosító Péterfy kórházban megmaradt a közel kétmilliárd forintos adósságállomány.