A Bank360.hu szerdai elemzésében kifejtette: 64,7 százalékos értéket mutatott augusztusban a Bank360 lakossági hitelkeresleti index, azaz a hitelek iránti érdeklődést kifejező mutató, amely a koronavírus-járványt megelőző 2020. januári értéket veszi bázisnak. Az augusztusi érték 6,5 százalékkal múlta felül a júliusi abszolút mélypontot, de még mindig elmarad az egy évvel ezelőtti 81,6 százalékos értéktől.

Fotó: Shutterstock

A lakossági hiteltípusokon belül ugyanakkor erős volt augusztusban a személyi kölcsön iránti internetes érdeklődés, az index 101 százalékos értéke a tavaly januárinál nagyobb keresleti szintet jelez — mutatott rá a Bank360.hu. A lakáshitel keresleti mutatója 56,9 százalék volt augusztusban, alig haladta meg a júliusi 56,7 százalékot. A babaváró iránti érdeklődés csökkent, 60,4 százalékos értéket vett fel az ezt jelző index a júliusi 61,7 százalék után.

A közleményben Varga Zsombor, a Bank360 elemzője jelezte: a júliusi folyósítási adatok élénkebb hitelpiacra utalnak annál, mint amit az online tapasztalt érdeklődés sugall. 

A lakáshitelek iránti internetes érdeklődés közepes szinten van, a folyósítási adatok viszont március és június között minden hónapban rekordot értek el.

Júliusban ugyan már nem döntött rekordot a lakáshitelek folyósítása, de a 132,5 milliárdos hitelkihelyezés így is korábban elképzelhetetlenül magas értéknek számít, és csak lassan csökkenő lakáshitelpiaci aktivitást valószínűsít.