A Mol benyújtotta pályázatát a 35 éves hulladékkoncesszióra, várják az eredményt, a tárgyalások már megkezdődtek – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Indexnek hétfőn.

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kétszakaszos pályázat első felében – mely szeptember 9-én zárult – nem lehetett még ajánlatot tenni, ekkor csupán a pályázók alkalmasságát vizsgálták. Hernádi nem árulta el, hogy a feladat mekkora beruházással járna, mondván, ez lényegi része a pályázatuknak, ám kijelentette, hogy szerinte Molnál töltött ideje óta ez a legzöldebb jogszabály.

A törvény – mely az Alkotmánybíróságot is megjárta – értelmében az államosított hulladékgazdálkodást 35 évig szervezheti a nyertes pályázó, ráadásul nemcsak a lakossági, hanem az ipari hulladékok terén is, ami értékes nyersanyagokhoz juttathatja a győztest. A Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 12 napot adott a pályázatban történő részvételre.

Akárki is nyeri meg, a hulladékgazdálkodást egyszer és mindenkorra rendbe kell tenni, és óriási változtatásra van szükség a mostani rendszerhez képest. Ezt valakinek meg kell csinálni

– közölte azt Indexszel az üzletember, aki szerint nem lehet megengedni az értékes, újrafelhasználható nyersanyagok elásását vagy elégetését.

Szerinte mindez üzletileg is fenntartható lehet, és ebben a szektorban fontos a méretgazdaságosság.