A nyers tej termelői átlagára kilogrammra vetítve 112,65 forint volt idén szeptemberben – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A fehérjetartalom 0,09 és a zsírtartalom 0,17 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyers tej átlagára a múlt hónapban 3 százalékkal nőtt augusztushoz képest, és 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. 

Nyers tejből idén szeptemberben az előző havi mennyiségnél 3 százalékkal kevesebbet, míg a 2020. szeptemberinél 4 százalékkal többet vásároltak fel. 

A kiviteli ár 123,97 forint volt kilogrammonként a múlt hónapban, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 10 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. A nyerstej-export szeptemberben 5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Fotó: Varga György

Az AKI adatai szerint éves alapon ennél mérsékeltebb volt az átadási árak növekedése: a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a gyümölcsös joghurt (plusz 6 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (plusz 4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a kefir és a tejföl (egyaránt plusz 3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt plusz 2 százalék), a tehéntúró, az ömlesztett sajt és a natúr joghurt (egyaránt plusz 1 százalék) feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté, az adagolt vajé és a vajkrémé stagnált. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (plusz 4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) dobozos tej (plusz 3 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé stagnált.

Eközben a nyers tej termelői ára – nemzeti valutában kifejezve – az Egyesült Államokban 5 százalékkal csökkent, míg az Európai Unióban 10 százalékkal nőtt 2021 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest. 

A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára a 41. héten az egy évvel korábbinál 41 százalékkal, a teljes tejporé 25 százalékkal, a cheddar sajté 15 százalékkal, a sovány tejporé 10 százalékkal volt magasabb. Új-Zélandon a június–augusztusi időszakban 2,4 százalékkal csökkent a tejtermelés az előző év azonos időszakához képest. 

A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 16–42. hét között 37 százalékkal 44,5 euróra nőtt 100 kilogrammonként. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 16–36. hét között 30 százalékkal nőtt, majd nem változott jelentősen, a 41. héten 45 euróba került 100 kilogramm. Az olaszországi Veronában a nyers tej spot piaci ára október 18-án áfa nélkül, szállítási költséggel 44,5 euró per 100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyers tejé 46,5, a fölözötté 28,5, a tejszíné 267 euró 100 kilogrammonként, az Európai Unióból származó tejszíné 267,5 euró per 100 kilogramm volt. 

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ havi rendszerességgel közzéteszi a nyers tej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkoztatva. Az alapanyagérték tükrözi a nyers tej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. Ezek alapján a zsírérték 17 százalékkal, a fehérjeérték 30 százalékkal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 25 százalékkal volt magasabb 2021 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest.