Bejelentette az NHP Zöld otthon program elindítását a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Patai Mihály, a jegybank alelnöke és Pulai György igazgató online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lezárult az NHP Hajrá!, illetve elindult az új, ezúttal nem vállalkozásokat, hanem családokat segítő program. 

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

„Néhány perccel ezelőtt fejeződött be a monetáris tanács ülése, ahol leltárt tartottunk és mérleget vontunk az NHP Hajrá! program alakulásáról. Nagyon nagy megelégedéssel nyugtázta a monetáris tanács, hogy egy rendkívül sikeres program volt. A számok magukért beszélnek: 18 hónap alatt 62 ezer szerződést kötöttünk és 40 ezer kis--és középvállalatnak segítettünk. 3000 milliárd forintnyi volumenű pénzmennyiség került olcsó hitelként összesen a kkv-khoz” – mondta Patai Mihály, aki kitért a korábbi NHP szakaszokra is. 

Leltárt tartottunk az elmúlt nyolc és fél év növekedési hitelprogramjairól is. Összesen 6400 milliárd forint ment be a bankrendszerbe és jutott el 72 ezer kis- és középvállalathoz. Ez gyakorlatilag 5 százalékkal járult hozzá az elmúlt nyolc és fél év GDP-növekedéséhez. 2013. március végén döntötte el az MNB vezetése, hogy növekedési hitelprogramot indít el. Ilyenre korábban nem volt példa. Ezért volt egy unortodox lépés ez a Matolcsy György-féle program. Akkor óriási felháborodást keltett. Egy akkori jegybankalelnök tiltakozásul lemondott, a Magyar Bankszövetség egyik elnökségi tagja pedig feljelentette a Magyar Nemzeti Bankot az Európai Uniónál. Ezek alaptalan vádak voltak, és az élet bebizonyította, hogy mennyire sikeres lett az NHP” 

– emelte ki az alelnök, aki szerint a magyar hitelpiac rendkívül nehéz helyzetben volt. 2009 után befagyott a vállalati hitelpiac. 

Különösen Magyarországon volt nagy a lemaradás. 2011 és 2012-ben is credit crunch állapotban volt a hazai vállalati hitelpiac, amit ki kellett billenteni és újra növekedési pályára állítani. Az NHP hatására a hitelpiac növekedésnek indult. A magyar bankrendszer pedig partner volt, miután a jegybank bevezette számukra a preferenciális betétet. A hitelpiac újraindult, a kkv-k pedig a drága hiteleket olcsóra tudták átváltani. Hasonló célzattal jelent meg az NHP Hajrá!, amely a pandémia okozta gazdasági visszaesésre reagált. A fő feladata az volt, hogy életben tartsa a kkv-k tízezreit. Ez pedig sikerült is Patai szerint. Az első időszakban a vállalatok béreket fizettek belőle, így talpon tudtak maradni. 

„Most pedig eljutottunk egy harmadik fő ponthoz, amely a Zöldotthon program, amely az NHP következő szakasza lesz. Az MNB ezzel az új mandátumának próbál megfelelni, amely a zöld és fenntartható gazdasági növekedést tűzte ki célul. Ez egy újabb példája lesz annak, hogy tud egy jegybank új távlatokat nyitni a gazdaság számára” – összegezte Patai Mihály. 

Az alelnök után Pulai György igazgató is kitért az NHP Hajrá!-ra, amellyel kapcsolatban további részleteket osztott meg. Kiemelte: az NHP Hajrá!-ban mind a 3000 milliárd forint elfogyott. A források több mint fele, 53 százaléka szolgált forgóeszköz-finanszírozásként. Ezek a források még két-három évig segítik majd a vállalkozások működését. A források 38 százaléka szolgált beruházási célokat. Ezeket is szakaszosan hívják le. A Hajrá!-ban 20 évre emelték meg a futamidőt, így a lassabban megtérülő beruházásokat is meg tudják valósítani a vállalkozások. Mindössze 9 százalék szolgált a korábbi beruházási hitelek kiváltására. A források negyede a kereskedelmi szektorba került. A feldolgozóiparba, az ingatlanszektorba, a mezőgazdaságba és az építőiparba ment még ezen felül a források legnagyobb része. Meghatározó a kisvállalkozások részesedése, 10 millió forint alatti az ügyletek fele. A források közel fele Közép-Mgyarországi régióba került. 

„A tegnap elindult Zöldotthon program ezúttal nem a kkv-kat, hanem a lakosságot támogatja, hogy segítse a családokat új ingatlanok megvásárlásában. A program keretében energiahatékony (legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű) új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható Az MNB ezzel is minél inkább a zöldítést segíti elő, ezért lett itt meghúzva a határ. Belföldi természetes személyek igényelhetik, és egy adós csak egy hitelt vehet fel. Az új tulajdonosoknak be is kell jelentkezniük az ingatlanba, azaz befektetési céllal nem lehet venni” – emelte ki Pulai György. 

A programban legfeljebb 25 éves hitel nyújtható, maximális összege pedig 70 millió forint. Az ügyleti kamat maximum 2,5 százalék lehet, de a THM ezt kismértékben meghaladhatja, hiszen ebben egyéb díjakat is figyelembe kell venni. A folyósítási díj pedig  legfeljebb 100 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj is maximum 1 százalék, illetve 30 ezer forint lehet alkalmanként. A bírálati határidő korlátozott, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, vásárlás esetén 15, építés esetén 25 munkanap áll a bank rendelkezésére, hogy elbírálja az ügyletet. 

„Bízunk benne, hogy sok családnak jelent ez kedvező lehetőséget, és sokakat fog arra ösztönözni, hogy használt lakás helyett új, energiahatékony ingatlant vásároljon, és az építők is inkább ebbe az irányba fognak elmozdulni” – tette hozzá az igazgató.