Három intézkedést fogalmazott meg a kormány a szerdai ülését követően, eszerint

a munkaadók jogot kapnak arra, hogy a munkavállalás feltételeként előírják az oltási igazolványt, a közösségi közlekedésen november elsejétől ismét kötelező maszkot viselni, az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be, a szociális intézetekben pedig az intézményvezetők rendelhetik el a látogatási tilalmat.

Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormányinfón. Az intézkedések bejelentése után elmondta, a magyar állam munkaadóként élni fog ezzel a lehetőséggel, tehát oltáshoz köti a munkavállalás lehetőségét, az önkormányzatok esetében pedig a polgármesterek dönthetnek erről.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Soós Lajos / MTI

A miniszter a járványügyi adatokat is ismertette, 5947 ezren kapták meg az első oltást, 5728 ezren a másodikat, szerdán több mint 4000 embernél azonosították a fertőzést, és 45 beteg hunyt el. 1970 beteget ápolnak kórházban, 204-en vannak lélegeztetőgépen.

A migrációs nyomás egész Európában fokozódik, 2015 óta nem volt ilyen erős, és az afgán helyzet, valamint a fehérorosz határon történtek miatt tovább nőhet a nyomás – emelte ki Gulyás Gergely. A miniszter tájékoztatása szerint naponta átlagosan 319-en kísérlik meg az illegális határátlépést a magyar határnál, 2020 azonos időszakában 97 volt a napi átlag. A magyar kormány levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben arra kéri, hogy legalább részben térítse meg az unió Magyarország határvédelemre fordított kiadásait, ugyanis 588 milliárd forintot költött eddig az ország kerítésépítésre és határvédelemre, az EU pedig 7 milliárddal szállt be a költségekbe – tette hozzá. A miniszter elmondása szerint a kormány szeretné, ha a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság.

Megbénulhat Olaszország az új vírusszabályok elleni tüntetésektől

Tüntetések és blokádok fogadták a kötelező védettségi igazolás bevezetését.