Népszerű az idén egyetlen őszi hosszú hétvége az utazók körében. Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs szálláshelyeit foglalták le eddig a legnagyobb arányban a vendégek. Szeged, Miskolctapolca, Zalakaros, Sárvár és Hévíz került még rá a top 10 belföldi úti célt tartalmazó listára. A legkeresettebb régiók közül Észak-Magyarországba szól a Szallas.hu-n leadott foglalások ötöde. A Balaton térsége a foglalások 15, Budapest és vonzáskörzete a 13, a Nyugat-Dunántúl pedig szintén a 13 százalékát zsebelte be. Tavalyhoz képest 10 százalék felett nőtt a kereslet a Nyugat-Dunántúl, Budapest és térsége, a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld régiók szálláshelyei iránt.

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Átlagosan 15 százalékkal fizetünk többet éjszakánként egy főre ezen a hosszú hétvégén a tavalyi év október 23-i hosszú hétvégéjéhez képest (tavaly november 1. vasárnapra esett, nem volt hosszú hétvége). Országos viszonylatban átlagosan 10 ezer forintba kerül egy éjszaka egy főnek. Az átlagos foglalási időablak 38 nap, azaz átlagosan ennyi nappal előre már megtették foglalásukat a vendégek. Az ott-tartózkodás átlagos hossza 2 éjszaka. A foglalások harmada hotelbe szól, ötödük apartmanba, szintén közel ötödük vendégházba, 16 százalékuk panzióba és 5 százalékuk egyéb szállástípusba. Minden harmadik hosszúhétvégéző wellness-szálláshelyet választott.

A legfrissebb, augusztusi KSH-adatok alapján a Szallas.hu augusztusban rekordmagas belföldi piacrészesedést ért el, ami a közvetített szállásdíjbevétel alapján 40 százalékot jelent. A szeptemberi lezárt hónap foglalásai túlszárnyalták az előző két év eredményeit. A harmadik negyedévben Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred zsebelte be a legtöbb foglalást.

Az átlagos kosárérték 75 790 forint volt, ami 12,38 százalékos emelkedés tavalyhoz képest.

A közvetített bruttó forgalom 20,57 milliárd forint volt, ami ötödével több, mint 2020 ugyanezen időszakában. A foglalások darabszáma 8 százalékkal gyarapodott előző évhez képest. Az éjszakánkénti fejenkénti átlagár 10 ezer forint volt országos viszonylatban, ami 12,8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz viszonyítva.

Bár októbernek még koránt sincs vége, a havi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat.