Eddig a koronavírus miatt 230 millióan fertőződtek meg és 5 millió haláleset történt világszerte, jelenleg a negyedik hullám csúcsán vagyunk több országban

mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese az IME Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján. A WHO azt szeretné elérni, hogy

a pandémia akut szakaszát 2022. év végéig le lehessen zárni.

Az átoltottsággal kapcsolatban a cél az, hogy 2021. év végéig a globális lakosság 40 százaléka beoltott legyen, 2022. év végére pedig a világszintű vakcinázottság érje el a 70 százalékot is.

Fotó: Shutterstock

Kiemelte:

Amerikai és Európa is magas esetszámokat produkált.

Egyelőre egy ország sem mondhatja ki, hogy vége a világjárványnak. A WHO szakembere szerint a vírus folyamatosan változik, mutálódik; sokan úgy viselkednek, mintha a pandémia véget ért volna, és sajnos nagyon megnőtt a társadalmi mobilitás is. Jelenleg a delta-variáns vált dominánssá, de Jakab Zsuzsanna hangsúlyozta, jövőbeli változatok még gyorsabban fognak terjedni, mint a delta. A koronavírus terjedését soha nem leszünk képesek megállítani emelte ki. A vakcinákat folyamatosan fejleszteni kell, olyan évről évre változó oltóanyagokra lesz szükség, mint az influenzaoltások esetében.

A magas szintű lakossági immunitással a megbetegedés és a halálozás jelentősen csökkenthető, ezért is fontos, hogy minél többen vegyék fel az oltást, hiszen a vakcina csökkenti a rizikót.

Jakab Zsuzsanna előadásában hangsúlyozta a vakcinaegyenlőség fontosságát is. A magyarországi helyzettel kapcsolatban megjegyezte, megfelelőnek tartja a Covid–19-cel kapcsolatos kommunikációt. Az egyik egyeztetés során azt javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy küldjenek oltóbuszokat a sérülékeny csoportoknak az elszigetelt településekre, ezzel lehetne emelni az átoltottak számát.