A hidrogéntechnológia lehetőséget ad arra Magyarországnak, hogy a teljes áramtermelését átfordítsa és szén-dioxid-kibocsátástól mentes legyen. Ennek a célnak az eléréséhez az egyik lehetősége hazánknak az atom-, a másik pedig a Utóbbinál viszont fontos, hogy ha nem használja fel azonnal az energiát a lakosság, akkor lehessen tárolni, erre is jó lehetőség a hidrogén – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, 

a hidrogéntechnológiának az ipar, valamint a közlekedés területén lesz fontos szerepe. 

Fotó: BERND WUSTNECK / AFP

A miniszter a VG kérdésére elmondta, 

az első hidrogénkutat már átadták, és az év végéig bemutatják az első hidrogéncellás buszt is, jövőre pedig újabb hidrogéntöltőket állítanak szolgálatba. 

Az államnak a hidrogén esetében ugyanúgy be kell szállnia a technológia terjedésének elősegítésébe, mint az elektromos autók és töltők esetében teszi, ugyanakkor a hidrogéntöltők telepítése sokkal egyszerűbb, mivel helyben megtermelhető a hidrogén és azonnal fel is használható, nincs szükség újabb bonyolult hálózatok kiépítésére – tette hozzá. 

Jelenleg zajlanak a kutatások arról, hogy az ország földgázrendszere és gáztárolói alkalmasak-e hidrogén tárolására és szállítására.