Matolcsy György szerint 2030 körül az elindul egy laza kereskedelmi integrációvá válás útján, 

egy belső reformfolyamat, vagy egy belső politikai-pénzügyi robbanás következtében. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzet oldalán hétfőn megjelent írásában kifejti: Amerika hegemón szerepének kialakulásával, tehát 1989–91 után, az EU előtt két jövőkép lebeg. Feladja nagyhatalmi törekvéseit, azonosítja Amerika nagystratégiájának Európára vonatkozó részeit, majd ezekre megvalósítható, hatékony és együttes válaszokat talál, avagy elszenvedi a 2020-as évek amerikai stratégiai döntéseinek következményeit, ahogy eddig is tette.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az első esetben az erős pontokra összpontosíthat az EU, és újból a Nyugat egyik innovációs, kreatív, kutatás-fejlesztési és kulturális központja lehet. 

Teljes reformot hajt végre, ami érinti a belső döntéshozatalt és alapvetően megváltoztatja az eurót létrehozó maastrichti szerződést is.

A másodikban egyre több területen kísérli meg a központosítást, erőlteti az eddig kiépített, de nem működő megoldásokat, egyre több ellentétet teremtve a tagállamok között, amelyek végül szétfeszítik az EU kereteit, miközben az unió mindhárom szintjén tagállam, EU, eurózóna eladósodik, és végleg lemarad az USA, az Angolszász Szövetség (Five Eyes) és Ázsia versenyképessége mögött tette hozzá.

Mindkét út azonos végpont felé vezet, megszűnhet a közös parlament, véget érhet a lopakodó jogi központosítás, és újból a szuverén nemzetállamok kezébe kerülhet egy sor, korábban központosított hatáskör. 

Több párhuzamos pénzrendszer jöhet létre, önálló jegybanki pénzpolitikákkal. Így már lehetővé válik az újabb bővítés, és megteremthető a szolgáltatások közös piaca, amit az euró helyett kellett volna megépíteni az elmúlt két évtizedben 

írta az MNB elnöke.

A 2030-ig tartó időszakban a két út közötti különbség az ár, a költség, a veszteség és az elszalasztott lehetőségek terén mutatkozik. Az eltérés történelmi mértékkel mérve óriási, akár összemérhető lehet az 1618–48 közötti első harmincéves háború német veszteségeivel véli Matolcsy György.