Nagyot ugrott szeptember végéig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartaléka.

A jegybank legfrissebb adatai szerint a nagyjából tavaly április óta tartott 29-33 milliárd eurós szintet jócskán túllépve, szeptember 30-án 38,4 milliárd eurón álltak összesítve a nemzetközi tartalékok.

Ebből 4,5 milliárd euró a monetáris arany, illetve 2,3 milliárd körüli összeget pedig az augusztus végén érkezett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által minden tagország között elosztott SDR-kibocsátás teszi ki. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szintet lépett viszont a devizakövetelések összege, a készpénz-betétet és értékpapírokat tartalmazó tétel az augusztusi 26,4 milliárd euróról 31 milliárd euróra növekedett, amelyet a szeptember közepi devizakötvény kibocsátás magyaráz.

Akkor ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 4,5 milliárd eurónyi, kedvező kamatozású forrást tudott bevonni.

Fotó: MTI

A Nemzetközi Valutalapnál létrehozott tartalékpozíció (RPF) nem változott jelentősen az előző hónaphoz képest, továbbra is 360 millió euró körül alakul, ahogy az egyéb tartalékeszközök összege (szeptember végén 52 millió euró) sem tér el az előző hónapoktól számottevően.