Amelyik cég nem tudott az elmúlt években növekedni az építőiparban, az valamit rosszul csinált – összegezte Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúlt kedvező piaci tendenciáit, benne az európaihoz hasonlóan felpörgött magyar piacot. A cégvezető a VG kérdésére elmondta, hogy a Hörmann forgalma tavaly 7 százalékkal bővült, az idén pedig várhatóan több mint 10 százalékkal fog, így a társaság árbevétele elérheti a 12 milliárd forintot. Ez árhatástól megtisztítva is valódi növekedést jelent, amiben már a tavasszal bevezetett okosotthonrendszer mint új üzletág is megjelenik.

Mindegyik termékkör, azaz a lakossági és ipari kapuk, valamint az ajtótechnika egyaránt növelte forgalmát a Hörmann Hungáriánál – tudtuk meg –, de a jövő évre vonatkozóan a cégvezető még becslésekbe sem akart bocsátkozni.

Az jól látható, hogy sokan terveznek felújítani és építkezni is, az ajánlatkérések és kiküldött ajánlatok száma nőtt, a pandémia nem ártott az építőiparnak, sőt, azt a pénzt, amit például nem költöttek el utazásra az emberek, sokan most az otthonuk korszerűsítésére, bővítésére fordítják.

A jelentős alapanyagár-robbanás ellenére is kitartanak szándékuk mellett a felújítást és építkezést tervezők, a Hörmann Hungária nem érzékelte a kereslet visszaesését. A német anyavállalat már két saját gyárban állítja elő a beltéri faajtókat, és Magyarországon, elsőként a Budapart egyik épületében a Market partnereként a Hörmann szállíthatta az összes beltéri faajtót is, ez volt az első nagy társasházi projekt, amiben már az induláskor sikerült bekapcsolódni. 

A cég idén elindította az okosotthon üzletágat, a Hörmann homee irányítóközpont piaci bevezetése formájában. A kapu- és ajtómeghajtások központosítása mellett más homeekompatibilis eszközökkel is bővíthető, azaz az okosotthonra vágyó felhasználóknak teljes körű megoldást kínáló rendszerrel más eszközök is – mint például a fűtés vagy a világítás – irányíthatóvá és távolról elérhetővé válnak.

A Hörmann innovációjának a több kockából álló, dizájnos vezérlőközpontja szabadon bővíthető, a piacon megtalálható más termékekkel szemben az teszi versenyképessé, hogy  a vállalat már a kezdetektől fogva komoly figyelmet fordít a kiberbiztonságra a homee esetében, termékeinek védelmét pedig független külsős szolgáltatóval is tanúsíttatja

– fogalmazott Makay József, a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetője.

Az okosotthonrendszer – mint a biztonságtechnikai szakértő kifejtette – kényelmes és praktikus, de kockázatokat is rejt magában, egy 2018-a kutatás szerint a Magyarországon üzemelő okosotthonrendszerek jelentős része elavult szoftververziót futtatott.

Az akkor beazonosítható 160–200-féle okosotthon-szisztéma közül nagyon sok gyenge biztonsági konfigurációval rendelkezett, és a helyzet azóta egyszerre javult és romlott.

A nagyobb gyártók ugyanis elkezdték felismerni az IT-biztonság fontosságát és reputációs értékét, megjelentek viszont az olcsó, rossz minőségű, noname termékek is. 

A technológia egyre szélesebb körben válik ismertté és népszerűvé, emiatt sorra jelennek meg az olcsó, sorozatgyártott, jellemzően kínai termékek, amelyeknél nem számít a biztonság és a privát élethez való jog

– mondta Makay József. Az ilyen eszközt használók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen potenciális veszélyt jelentenek a mindennapokban az otthonukba telepített eszközök, amelyeken keresztül egy webcím révén bárki nézelődhet a lakásunkban. Ami 15-20 éve még a sci-fi kategória volt, mára lekövette a technológiai fejlődés, a kiberbűnözők eszköztára folyamatosan fejlődik, át tudják venni az irányítást.

Az okosotthonrendszerek használata esetén is közös a felelősség, ami elsősorban a felhasználónál van, de ez nem jelenti azt, hogy tartózkodni kell a sokféle előnyt kínáló okosotthon-megoldásoktól, hanem arra kell ügyelni, hogy felelős gyártó termékét használjuk, ami minimalizálja a kockázatokat, és a szoftverfrissítéssel folyamatosan zárja be a biztonsági réseket.