A jövő évi katari világbajnokágra vezető úton a keddi, londoni selejtező lesz az első, hogy a szurkolók idegenbe is elkísérhetik a magyar válogatottat. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) arról tájékoztatott, hogy a szervezők mintegy 4400 belépőt biztosítanak a vendégek számára a Wembleyben rendezendő Anglia–Magyarország mérkőzésre, 

a kiutazást azonban a brexit miatt életbe léptetett változások és a Covid-protokoll is nehezíti, így várhatóan a felkínált jegyek jelentős részének nem lesz gazdája. A belépők egyébként négy kategóriában érhetők el, az árak elhelyezkedéstől függően 30 és 55 angol font között alakulnak.

Fotó: Shutterstock

Az első akadályt az jelenti, hogy a személyi igazolvány már nem elég, október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevélre van szükség. 

Ennél összetettebb kérdés a pandémiás szabályozás, amelyen bár október 4-től enyhítettek, a konzuli szolgálattól és a londoni nagykövetségtől származó információk szerint ez nem kínál megoldást a keleti vakcinával beoltottaknak. Megszűnt a jelzőlámpa-rendszer, tehát az országok zöld, sárga és piros besorolása, csak a piros kategória maradt meg. Most már a nem piros országokból, így Magyarországról az Egyesült Királyságba érkezőknek – ha a meghatározott vakcinák valamelyikével lettek beoltva – már nem kell indulás előtti tesztet végeztetniük. 

A Magyarországról utazók a Pfizer, Moderna vagy Astra Zeneca második dózisának, illetve a Janssen első és egyetlen dózisának beadását követő legalább 14 nappal részesülhetnek a fenti kedvezményben, amennyiben az oltottság tényét uniós oltási igazolvánnyal tudják igazolni.

Azaz mivel a Magyarországon beadott oltások közül csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, vagyis a Sinopharmot és a Szputnik V-t egyelőre nem. Ez azt jelenti, hogy akinek kínai vagy orosz oltás szerepel az igazolványában, annak a beutazást követően továbbra is 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani, ráadásul az útra kelést megelőző antigén vagy PCR-teszten felül további két tesztet kell elvégeznie a karantén második és nyolcadik napján. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzésen átesettség semmilyen beutazási feltétel alól nem mentesíti a beutazókat. A 10 napos karantén viszont egy idegenbeli meccs kapcsán nem reális, hiszen ezek a futballtúrák jellemzően 2-3 naposak, nem pedig kéthetesek. Szakértők szerint repülőjeggyel, szállással egy ilyen út feszes gazdálkodással akár 60-80 ezer forintból is kihozható, az igénybe vett szolgáltatásoktól függően az összeg azonban könnyedén akár a két-háromszorosa is lehet. 

Jelzésértékű, hogy éppen a szigorú beutazási szabályok miatt a magyar válogatott szurkolói csoportja, a Carpatian Brigade ’09 már jelezte: ezúttal nem lesz szervezett szurkolás. 

Szervezett játékra annál nagyobb szüksége lenne Marco Rossi csapatának, amely szeptemberben a Puskás Arénában 4–0-s vereséget szenvedett a friss Európa-bajnoki ezüstérmes angoloktól. Bár az eredmény fájó volt, a realitást tükrözte, miután a szigetországiak csapatértéke csaknem a 11,5-szerese volt a magyarénak. Viszonyításképp sportgazdasági alapvetés, hogy klubfutballban a költségvetések közti öt-hatszoros különbség 90 percig még leküzdhető, a nyolc-tízszeres vagy annál nagyobb már kevésbé. A nemzeti válogatottaknál viszont a csapatérték a fő összehasonlítási szempont. Vagyis, ha tízszer találkozik egymással a két gárda, reálisan akár nyolc-kilencszer is az angolok kerekedhetnek felül, a magyar csapatnak erőn felül kell teljesítenie és egy nagy adag szerencsére is szüksége van ahhoz, hogy ne kapjon ki. A jövő keddi angol–magyar előtt szombaton azonban még Albánia lesz az ellenfél a Puskás Arénában. Ott éppen azért nem lehetnek nézők, mert a nemzetközi szövetség, a FIFA a 200 ezer svájci frankos (65 millió forintos) bírság mellett két zárt kapus meccsre büntette a magyar válogatottat az angolok ellen történt szurkolói rendbontások miatt.