A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) aggályosnak tartja az Országgyűlés által jelenleg is tárgyalt törvényjavaslatot, mely az internetes gyógyszerforgalmazás korlátozását célozza. A szövetség szerint a gyógyszerek csomagküldésének tiltása hátrányosan érinti majd a lakosságot és a patikákat egyaránt, ezért javasolják, hogy a szolgáltatások ellehetetlenítése helyett egy szakmai konszenzuson alapuló szabályozást vezessenek be.

„Napi szinten tapasztaljuk, hogy az internetes gyógyszerforgalmazásra és a gyógyszerek csomagküldésére egyre nagyobb az igény a lakosság részéről, ami az elkövetkezendő időszakban minden valószínűség szerint tovább nő majd. A HGYSZ szerint a hazai gyógyszertáraktól nem szabad elvenni azt a lehetőséget, hogy tovább fejleszthessék online jelenlétüket, és interneten keresztül is forgalmazhassanak gyógyszereket. Ezért kérjük, hogy az érintett minisztériumok és hatóságok a jelentősebb szakmai szervezetek bevonásával közösen alkossák újra az internetes gyógyszerforgalmazás szabályait, amely megfelel a lakosság szükségleteinek és a patikáknak, valamint lehetőséget ad az innovációs megoldások alkalmazására is” – mondta  Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Már közel 500 gyógyszertár, azaz minden ötödik patika egészíti ki a hagyományos gyógyszerellátási tevékenységét online szolgáltatásokkal. 

Egy átlagos hónapban közel 150 ezer online megrendelés érkezik a gyógyszertárakhoz, melynek jelentős részét a vény nélküli gyógyszerek teszik ki, és amelyek csomagküldés útján jutnak el a betegekhez. A koronavírus-járvány csúcsán havi 300 ezer rendelést regisztráltak a patikák, melyek közül tekintélyes számban voltak a koronavírus-fertőzés tüneti kezelését lehetővé tevő készítmények. Ágazati becslések szerint az online nem vényköteles gyógyszerforgalom volumene éves szinten elérheti a 4,5-5 milliárd forintot – közölte a HGYSZ.