A Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon hétfőn forgalomba állt az első emeletes KISS motorvonat – jelentette be Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, ez a negyedik legforgalmasabb elővárosi vonal, az ott közlekedő vonatok évente csaknem 8 millió utast szállítanak. Reményei szerint jövő év végén teljes lesz a KISS-flotta ezen a vonalon, 10 ilyen járművel találkozhatnak az utasok, akiknek a száma vélhetően ennek hatására tovább emelkedik – mondta a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Egyúttal jelezte, jelenleg a váci vonalon 10, a ceglédi vonalon pedig 4 emeletes KISS motorvonat közlekedik.

Fotó: MÁV

Homolya Róbert felidézte, hogy 2017-ben írta alá a MÁV-Start Zrt. a 40 darab emeletes motorvonat beszerzésére a keretmegállapodást, és magyar kormány támogatásának köszönhetően mind a 40 járművet le tudták hívni a keretből. A MÁV-Start Zrt. közleménye szerint

jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike forgalomba állhat.

A KISS motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd. A közleményben arról is beszámoltak, hogy 2022 végétől a MÁV-Start szinte a teljes budapesti elővárosi forgalomban a FLIRT és KISS motorvonatokkal szolgálja ki az utasait. Ezzel párhuzamosan az előváros 47 ezer ülőhelyes kapacitását 2025-re 7,6 százalékkal, csaknem 51 ezerre kívánja növelni.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, a magyar állam mint tulajdonos részéről határozott elvárás, hogy a folyamatosan érkező új gyártású, vonzó, modern kocsik forgalomba állításával egységes, kiszámítható jó minőségű szolgáltatást biztosítson a MÁV. A most forgalomba állított motorvonat ezt a kiemelt társadalmi célt szolgálja.

Arra is rámutatott, hogy nyilvánvaló a különbség a vasút és a vasúti személykocsi-gyártás 2010-ben megörökölt és a mostani állapota között, ennek oka, hogy a jelenlegi kormány számára a vasút nemcsak a közlekedést jelenti, hanem össztársadalmi ügy is egyben. Az államtitkár kiemelte, 2010 óta a vasútfejlesztés és a vasút működése komoly fejlődési pályára lépett.