Évente körülbelül 20 ezren szereznek három napon túl gyógyuló sérülést a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságoknak. Bár a szám újra nőhet 2021-ben, ennek ellenére a baleset-biztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetnek le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A három napon túl gyógyuló, munkahelyen keletkezett sérülések száma Magyarországon 2013 óta emelkedő tendenciát mutat.

Ebben a foglalkoztatás nagyarányú bővülésén kívül a bejelentési fegyelem javulása is szerepet játszik, ugyanis 2016-ban több olyan törvénymódosítás is történt, amelyek hatására nőtt a bejelentési hajlandóság, munkabiztonsági szaktevékenység lett minden munkabaleset kivizsgálása, megduplázódott a kivizsgálást segítő munkavédelmi képviselők száma, illetve bírsággal sújtható a bejelentés elmulasztása.

Fotó: Shutterstock

Tavaly ezt az emelkedő tendenciát megtörte a járvány miatti termelés-visszaesés, azonban még így is több mint 20 ezer munkabalesetet jelentettek. A három munkanapon túl gyógyuló sérüléssel járó balesetről a vállalatoknak a baleset helyszíne szerinti illetékes munkavédelmi hatóságot kell értesíteniük. Becslések szerint azonban a baleseteknek mindössze a felét jelentik be

– közölte Nesztinger Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi főosztályának vezetője a Mabisz szakmai konferenciáján.

A munkabalesetek eltitkolásának lehetséges okait kutatta 2021 februárjában a Századvég egy 1000 fős reprezentatív mintán. A felmérésből az derült ki, hogy a többség szerint azért maradnak el a bejelentések, mert nem ítélték a balesetet olyan súlyosnak, de sokan említették az okok között a munkavállaló ódzkodását, illetve a pénzbüntetéstől való félelmet is.

A megkérdezettek 24 százalékának volt tudomása jelenlegi munkahelyén történt balesetekről, amelyek jellemzően 8–30 nap munkából való kieséssel jártak, azonban nem ritkák a 30–100 napos, sőt akár az annál hosszabb kieséssel járó munkabalesetek sem. 

A személyi sérülések nagyobb része azonban nem a munkahelyeken, hanem a háztartásokban történik, megelőzve a közlekedési és a sportbaleseteket. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg közlekedési balesetben tavaly 423-an vesztették életüket, addig a háztartási balesetek 1557 ember életét követelték Magyarországon. Ezek mellett rengeteg kisebb-nagyobb, orvosi ellátást igénylő háztartási baleset történik minden évben.

Fotó: VG

Mindezek ellenére az idei második negyedév végén Magyarországon mindössze 624 581 önálló baleset-biztosítást tartottak számon.

Léteznek ugyan egyéb, élet-, egészség-, lakásbiztosításokba épített kiegészítő baleseti védelmi elemek, valamint munkáltatók által megkötött csoportos biztosítások is, azonban ezek térítési limitjei jellemzően alacsonyabbak, mint az önálló baleset-biztosításokéi.