A kis- és középvállalkozásokat célozza a Mol és az i-Cell közös fejlesztése, amely lehetővé teszi a használatarányos magyar útdíjak (Hu-Go) utólagos kiegyenlítését.

Fotó: Máthé Zoltán

A Mol Nyrt. és az i-Cell Kft. szakmai alapú együttműködésének jelentős eleme a halasztott útdíjfizetési szolgáltatás, amely októbertől érhető el a Mol hazai és hazánkban közlekedő nemzetközi flottakártyás ügyfelei részére. A magyar úthasználati díjak esetében külön költséget, kezelési díjat nem számítanak fel.

A fejlesztésnek köszönhetően átláthatóbbá és kezelhetőbbé válnak a vállalkozások fuvarozással kapcsolatos költségei, miközben az adminisztrációs terhek jelentősen mérséklődnek. A megszokott gyakorlat – a Hu-Go-egyenlegre előre feltöltött „pre-paid” útdíjfizetés – helyett választható, utólagos útdíjbevallás előnye, hogy 

az elszámolási időszak végén (kéthetente vagy havonta), egy összegben, extra költségek nélkül, kényelmesen ki lehet egyenlíteni a használatarányos útdíjat. 

A korábban az útdíjfizetési számlára feltöltött összeg ezáltal felszabadul, és nem kell tartani az alacsony feltöltöttségű vagy kiürülő egyenlegű számlától – vagyis a bírságok is megelőzhetők. A szolgáltatás a Mol-csoport flottakártyáival (Mol Group Europe, Mol Group Hungary) és i-Cell OBU-val rendelkező ügyfelek számára elérhető. 

A szolgáltatás a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával a magyar gazdaságot is élénkíti, hiszen az a szektor, amely korábban nem fért hozzá az utófinanszírozás lehetőségéhez, ezt most pluszköltségek nélkül megteheti

– mondta a fejlesztésről az i-Cell ügyvezetője. Farkas Károly szerint ugyanakkor a nagyobb cégeknek is megéri csatlakozni a Mol és az i-Cell közös rendszeréhez, mert ebben a konstrukcióban nem fordulhat elő, hogy például a mérlegadatok átmeneti megváltozása miatt a vállalkozás kikerüljön az utófinanszírozás köréből. 

Emlékezetes: januárban jelentette be az i-Cell, hogy a Lead Ventures tulajdonrészt szerzett az elektronikus útdíjfizetési és a flottakövetési szegmens egyik vezető szereplőjének számító magyar vállalkozásban. A Lead Ventures 50-50 millió eurós tőkéjű alapjainak a Mol, az MFB és az Eximbank a legnagyobb befektetője, így kézenfekvő volt, hogy az olajipari nagyvállalattal szorosabb, szakmai alapú együttműködést alakítson ki Magyarország leginnovatívabb hazai tulajdonú telematikai cége. 

Ennek a stratégiai partnerségnek a halasztott útdíjfizetési szolgáltatás már a harmadik eleme. Az eddig megvalósult lépések közé tartozik, hogy a Mol Limo számára az i-Cell biztosítja az automatikus parkolási szolgáltatást, illetve hogy a Moltrans Kft. járműveit OBU útdíjfizetésre alkalmas készülékkel szerelték fel.