Az elszálló áramárak láttán, és pénzhiány miatt sorozatosan eredménytelennek nyilvánítják a hazai önkormányzatok a 2022-es áramvásárlási közbeszerzéseiket – értesült a Portfolio. Ám így sem maradnak áram nélkül, mert élhetnek azzal a jogszabályi lehetőséggel, amely szerint akár a teljes magyarországi önkormányzati szféra bemenekülhet a rezsicsökkentéssel védett egyetemes szolgáltatásba. A szakportál szerint ekkor a kilowattóránként 60-70 forintos közbeszerzési ajánlatok helyett várhatóan 30-36 forintért kaphatnak áramot az idei 20-28 forintos ár után. Az egyetemes szolgáltatásban más árszabás vonatkozik a lakossági és más az intézményi körre.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Mint a Portfolio rámutat, a közbeszerzési törvény lehetővé teszi a beszerzés eredménytelennek nyilvánítását saját költségvetési fedezet hiányára hivatkozva. Az Átlátszó körképe szerint ezt tette a minap Békéscsaba, Kaposvár és Berettyóújfalu is, amelyek közül Békéscsaba például idén 21,46 forintért kapja az áram kilowattóráját, míg az augusztusi közbeszerzésen nettó 72 forintos ajánlatot kapott az állami tulajdonú MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től a város közintézményeinek ellátásához, míg a közvilágításhoz nettó 68,94 forintost. Kaposváron 2022-re a közvilágítási célú októberi közbeszerzésen nettó 58 forint/kWh-s ajánlatot kapott a város az Elmű-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft.-től.

A hír szerint november 4-én a békéscsabai képviselőtestület jóváhagyta, hogy Szarvas Péter polgármester előkészítse az egyetemes szolgáltatóval való szerződéskötéseket, ha pedig folytatni kell a közbeszerzési eljárást, azt mielőbb indítsa el. Szarvas Péter a lappal közölte, hogy

tekintettel arra, hogy az egyetemes szolgáltatás árai jelenleg jóval alacsonyabbak a szabadpiacon elérhető áraknál, az önkormányzat elindította az egyetemes szolgáltatáshoz való csatlakozást az intézmények és a közvilágítás esetében is.

A polgármester úgy tudja, hogy számos más önkormányzat is hasonlóan lépett az elmúlt időszakban.

Kérdés persze a cikk szerint, hogy az egyetemes szolgáltatás be tud-e fogadni, el tud-e látni tömegesen érkező önkormányzati ügyfeleket.