Kilenc százalékkal volt magasabb Magyarország augusztusi áramtermelése az egy évvel korábbinál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. A bruttó 2905 gigawattórás (GWh) villamosenergia-termelés 43,6 százaléka volt nukleáris, 22 százaléka földgáz, 10,8 százaléka szén- és széntermék, 22,4 százaléka megújulóeredetű, 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott.

A megújulóforrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 19, a nukleárisé 20 százalékkal nőtt, míg a fosszilis alapú 8 százalékkal csökkent. 

A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 15 százalék volt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 68,8 százalékát nap, 18,1 százalékát biomassza, 5 százalékát szél, 3,4 százalékát biogáz, 2,8 százalékát víz, 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része adta. Az előző év azonos időszakához képest a nap és a szél emelkedett, míg a víz, a biomassza, a biogáz, a kommunális hulladék megújuló részéből származó energia mennyisége csökkent.

A védőruhákat ellenőrzik a munkások a paksi atomerőműben

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Ugyanebben a hónapban az országos primer energiatermelés 31,59 petajoule (PJ) volt, ami 1,4 PJ-lal nagyobb az előző év azonos időszakáénál. 

Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,7, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,19 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris termelése 2,32 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén és széntermékek termelése esett, míg a kőolajé és a kőolajtermékeké emelkedett.

Az országos primerenergia-felhasználás 73,03 PJ volt, amely 4,83 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,28 PJ-lal nőtt, míg a megújuló energiaforrások felhasználása 0,56, a villamos energia nettó importja pedig 0,3 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 15,24 PJ volt, 2 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. 2021 augusztusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3868 GWh volt, ez 4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.