Már novemberben megjelenhet a hazai kutató-fejlesztő cégeket összesen 8 milliárd forinttal támogató pályázat újabb felhívása – tájékoztatott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkárának pénteki közleményéről az MTI.

A Gyorsítósáv pályázat első köre tavaly decemberben jelent meg, melynek nyertes projektjei magas hozzáadott értékű új termékeket és eljárásokat állítanak elő. Húsz spin-off vállalkozás dolgozik mesterséges intelligenciára épülő innovatív bőrrák-kutató sejtdiagnosztikán és gyógyszerkutatást segítő kvantumkémiai szoftvereken.

A pályázatok kitűnő szakmai színvonala és a tömeges piaci igény miatt a tárca megemelt, 3 milliárd helyett immár 8 milliárd forintos keretösszeget szán az idei fordulóra – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy idén a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon sosem látott, 182 milliárd forint mértékű kormányzati támogatás érhető el.

Az új felhívás célja változatlanul a jelentős tudományos vagy műszaki újdonságot hozó, üzletileg hasznosítható új prototípus, termék, szolgáltatás vagy technológia kifejlesztése.

A kép illusztráció

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library /AFP

A társadalmi egyeztetésre bocsátott felhívástervezet az NKFI Hivatal honlapján érhető el. A népszerű Gyorsítósáv pályázat keretében pedig a tervek szerint

projektenként 50-300 millió forint támogatás ítélhető meg. 

Azt szeretnénk, ha a rekordmértékű ráfordításokat a hazai innovátorok valós igényeik szerint forgathatnák át piacképes termékekbe és szolgáltatásokba. A Gyorsítósáv első nekifutásra is megfelelt a gazdasági szereplők elvárásainak, de készek vagyunk a feltételek további finomhangolásával tenni azért, hogy minél több magyar ötlet hasznosulhasson a gyakorlatban.

- hangsúlyozta Schanda Tamás.