Minden ötödik lakás korszerűsítésére sor kerülhet egy éven belül – állapította meg a GKI és a Masterplast közös kutatása. A lakások korszerűsítésére vonatkozó lakossági terveket vizsgáló felmérés szerint az idei negyedik negyedévben sem lankad a felújítási kedv, a reprezentatív mintából kiinduló elemzés szerint a következő egy évben mintegy 820 ezer lakás, illetve többségében családi ház kisebb-nagyobb mértékű felújítása történhet meg. A tervek valóra váltásához 37 százalékban – három hónappal ezelőtt még 40 százalékban – állami támogatást szeretnének igényelni az egy éven belüli korszerűsítésben gondolkodók. A biztosan felújításra készülők 53 százaléka kalkulál állami támogatással, míg a felújításba csak valószínűleg belevágók 32 százaléka tervezi ezt igénybe venni jövő év végéig.

A lakás-korszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete alapvetően kedvező, 

ösztönzően hatnak a lakosságra a bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások és a 2022-ben a szülők számára várható szja-visszatérítés 

– szögezi le a kutatás. Az emelkedő lakásárak miatt sokan gondolkodnak vásárlás helyett a meglévő lakóingatlanuk átalakításában, csinosításában. 

Dübörög a házfelújítási kedv Fotó: VG-archív

Ha a biztosan vagy valószínűleg felújítást tervezők mindegyike valóban a tettek mezejére lép, nem kevesebb mint 820 ezer lakás újulhat meg a következő egy évben. 

Ez a szám az előző negyedévi megkérdezés eredményénél 110 ezerrel, az egy évvel ezelőttinél 280 ezerrel magasabb. 

Ami idővel fékezheti a beruházási kedvet, az a piaci hitelek kamatainak növekedése és az építőanyagok árának, a felújítási szolgáltatások díjának gyors emelkedése. A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások aránya az elmúlt két esztendőben visszaesésekkel tarkított, de alapvetően emelkedő trendet mutat. A derűlátást a járvány negyedik hulláma sem tudta megváltoztatni.

Továbbra is a családi házak lakóiban a legerőteljesebb a felújítási szándék, 

az érintettek aránya a körükben 23 százalék, míg a panellakásokban élők 17, a téglaépítésű társasházakban lakók 15 százaléka dédelget rövid távú korszerűsítési terveket. A családi házakkal összefüggésben a községekben mérték a legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándékot, az itt élők csaknem negyede tervez nagyobb összeget költeni az ingatlanára a következő egy évben.