A magyarországi GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások 1990 óta nem tapasztalt magasságba, 1,61 százalékra nőttek 2020-ban. A tavaly felhasznált forrásmennyiség a 2009-es tétel több mint két és félszerese, mintegy 771 milliárd forint volt. Az állami költségvetési ráfordítások összege 2010 óta lényegében megduplázódott, az elmúlt évben már 251 milliárdot tett ki jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

A minisztérium szerdai közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves összegzését idézi, amely szerint a mintegy két évtizede folyamatosan növekvő vállalati ráfordítások az összes k+f költés több mint háromnegyedére rúgtak. 

A kormány a felsőoktatási intézményeket állítja az innovációs ökoszisztéma középpontjába.

Az egyetemek k+f kiadásai és beruházásai először múlták felül a 100 milliárd forintot. Már látszanak a kutatóintézeti szféra megerősítésének eredményei is, ráfordításaik egy év alatt 9 százalékkal, közel 77 milliárdra emelkedtek.

Az ITM hangsúlyozta, hogy 

a kiemelt cél a hazai innovátorok minél sikeresebb részvétele az uniós KFI keretprogramokban, ezzel is növelve nemzetközi beágyazottságukat. 

A külföldi források az előző évekhez képest kiugró mértékben, közel 40 százalékkal emelkedtek, így a több mint 128 milliárd forint ebben a kategóriában az elmúlt két évtized legnagyobb összegének számít.

A finanszírozás bővítése mellett új intézményrendszer kialakítása is támogatja azt a törekvést, hogy Magyarország az évtized végére jelentős innovátorrá váljon. Megemelt keretből gazdálkodhat, és komoly infrastruktúra-fejlesztéseket valósíthat meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat. 

Fotó: Shutterstock

Tizennégy Tudományos és Innovációs Park jön létre a helyi adottságokra építve, az egyetemek és vállalkozások kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében.

A felfedező és kísérleti kutatások eredményeinek hasznosítását, a tématerületek hazai szakmai műhelyeinek összekapcsolását ösztönzik a Nemzeti Laboratóriumok. Idén ősszel megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató Bay Zoltán Kutatóintézet-hálózat is.

Schanda Tamás kiemelte:

A kormány célzott támogatási programokkal, a munkafeltételek javításával bővíti a hazai kutatók számát, teszi lehetővé képességeik kibontakoztatását. Már tavalyelőtt teljesítettük azt a 2020-ra előirányzott stratégiai célt, hogy létszámukat a 2013-as 38 ezerről 56 ezerre növeljük. Sikerült még feljebb lépni: tavaly több mint 62 ezer kutató dolgozott Magyarországon.