Idén novemberben 242,3 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, több mint 54 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 101,8 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 42 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 123,7 ezer fő (51 százalék), felsőfokú végzettséggel 16,8 ezer fő (6,9 százalék) rendelkezett. A vizsgált hónapban 143,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 51,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 48,2 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 40,9 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Fotó: FANATIC STUDIO/GARY WATERS/SCIEN / AFP

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Csongrád-Csanád, Pest, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2021. július szeptemberi gördülő negyedévben 189,7 ezer főt tett ki, amely 3,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb.

Novemberben a nyilvántartásban 17,8 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 7,3 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar, Baranya, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is jelentős. A pályakezdő álláskeresők összetétele a következőképpen alakult a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 40,5 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 15,6 százalékuknak szakiskolai vagy szakmunkás, 16,7 százalékuknak gimnáziumi, 22,9 százalékuknak szakközépiskolai (szakgimnáziumi) vagy technikumi, 4,4 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,9 százalékos növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 94,3 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 38,9 százalékos aránnyal szerepelt.

A tárgyhó zárónapján, a 25 éven aluli korosztályba 29,3 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 73,2 ezer fő volt. Az előbbiek 12,1 százalékot, az utóbbiak pedig 30,2 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A tárgyhónapban összesen 28,3 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 10,5 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 16,2 százalékkal csökkent.

Idén novemberben a foglalkoztatók összesen 21,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 42,4 százalékához igényeltek támogatást. Az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki.

Összességében 80,5 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 58 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 9,3 ezer volt, melynek 61,9 százaléka közfoglalkoztatáshoz tartozott. A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 12,6 ezer volt, amely az összes álláshely 57,6 százaléka.