Járványügyekkel foglalkozott szerdán a leghosszabban a kormány – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető jelezte, újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet. Ezenkívül megkezdik a szervezését annak, hogy oltási napokat tartsanak. 

A védettségi igazolványt a 3. oltáshoz fogják kötni, erről később születhet döntés

 – tette hozzá. 

Nincs olyan információ, amely szerint Magyarországon megjelent volna az omikron – mondta újságírói kérdésre a miniszter. Hozzátette, az a többségi álláspont a szakértők között, hogy már túl vagyunk a járvány 4. hullámán. Emiatt a karácsony már a vírus leszálló ágában lesz, így újabb lezárásokra nem lesz szükség – bizakodott a tárcavezető.

Egy héttel meghosszabbították az oltási akcióhetet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, megteremtik annak a lehetőségét, hogy helyben, a településeken is fel lehessen venni az oltásokat. 

A miniszter elmondta, a kórházi kapacitások rendelkezésre állnak. Elsők vagyunk Európában a 3. oltások számában, ugyanakkor a 3. oltás kulcsfontosságú – hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy 4-5 hónap elteltével csökken a vakcinák hatékonysága. Június 10-ig mintegy 3,7 millió fő kapta meg a második oltást, az ő védettségük december közepén már jelentősen csökken. Őket meg fogják keresni, és arra buzdítják, vegyék fel a 3. oltást – jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy lesz-e újabb járványhullám, az annak a függvénye is, hogy hányan veszik fel.

Vakcina is bőségesen rendelkezésre áll. AstraZenecából 2 millió van a raktárakban, egydózisú Janssenből pedig 4 millió.

Fotó: Magyarország Kormánya, Facebook

Elmondta, hogy a következő hetekben 2 millió oltás érkezik, hozzátéve, hogy az oltási politika nem változott. Annak a világos elvnek megfelelően jártak el, hogy a 18 év felettieknek van elég vakcina. Ha új vakcinára van mód a magyar és az európai gyógyszerhatóságok engedélye alapján, akkor azt be fogják szerezni, így az 5–11 év közöttiek számára is – hangsúlyozta a miniszter.

Az invazív lélegeztetés informatív – ezzel indokolta, hogy miért változott meg a hét elején a kórházak adatszolgáltatása. Szerinte az van életveszélyben, aki az invazív lélegeztetésre szorul.

A rezsicsökkentés kérdésével is foglalkozott a kormány. A rezsicsökkentést fenn kell tartani, ezért nem engedték, hogy az üzemanyagárak 480 forint fölé emelkedjenek 

– mondta Gulyás Gergely. Megismételte, hogy a kisvállalatok és az önkormányzatok is beléphetnek az egyetemes szolgáltatások körébe. Az ellen leginkább így tud a kormány küzdeni. „Bízunk abban, ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mérséklődjön az infláció” – tette hozzá.

A tárcavezető szerint három-ötszörös árnövekedés volt a műtrágyapiacon, ami a Nitrogénművek kartellezésére vezethető vissza. Ráadásul elfogadhatatlan kijelentéseket tett az elmúlt időszakban Bige László. „Fogunk döntéseket hozni, ami a műtrágyaárak csökkentését célozzák” – jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely reagált arra is, hogy az EU Bíróságának főtanácsnoka elutasította a magyar keresetet a jogállamisági eljárás ügyében. A tárcavezető hangsúlyozta, meg kell várni a bíróság döntését. A magyar kormány nem zárkózik el attól, hogy ellenőrizze az EU a források elköltését, viszont korrekt, tényeken alapuló eljárást szeretne – tette hozzá. 

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány támogatja a sertéstartással foglalkozó gazdákat, a miniszter szerint az EU-nak is így kellene tenni. Példaként emelte ki, hogy százszázalékos támogatott kölcsönt kapnak a magyar gazdák. 

Nem a magyar kormányon múlik az Európai Helyreállítási Alapról szóló megállapodás aláírása – mondta a tárcavezető, szerinte ennek politikai okai vannak. Így várhatóan utófinanszírozással valósulhatnak meg azok a projektek, amelyek a magyar tervekben szerepelnek.