Sikeresen zárult az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjában (PhysCon) az egyik legnagyobb presztízsű, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott kutatóprogramja - mondta Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Az ERC kizárólag olyan projekteket támogat, amelyek nagy hatást gyakorolhatnak az egészségügyre, az iparra vagy az alaptudományokra. 

Az egészségipar árbevétele a 12 százalékára tehető

A „megszelídített rák” elnevezésű projekt fókuszában a tumormodellezés és terápiaoptimalizálás volt, amelynek célja a rákos betegek kezelésének optimalizálása és személyreszabása. A kutatás keretében létrejött tudásanyag, mint a tumornövekedés matematikai modellje és terápiaoptimalizáló algoritmusok, az Egészség 4.0. irányelvnek megfelelően a kibermedicina egyik alapkövei lehetnek - tette hozzá a rektor. z egészségipari innovációk jelentős részét képezik a hazai innovációs ökoszisztémának. A teljes egészségipar éves árbevétele 3-6 ezer milliárd forint, ami a GDP 6-12 százalékára tehető. Az egészségipar éves szinten 1600 milliárd forint értékű külkereskedelmi termékforgalmat generál. Az új, innovatív digitális orvostechnikai eszközök a terápiák személyre szabásával, automatizálásával hatékonyabbá, biztonságosabbá és gazdaságilag is kedvezőbbé tehetik olyan betegségek kezelését, mint a rosszindulatú daganatos megbetegedések és a cukorbetegség - mondta Kovács Levente. Hozzátette: állatkísérleteken tesztelték a kifejlesztett modelleket és algoritmusokat, amelyek ígéretes eredményeket mutattak, és egy olyan jövő képét vázolnak, amiben a rákos betegek személyre szabottan, kevesebb mellékhatással és nagyobb sikeraránnyal kezelhetők. Kiemelte a projekt kiváló értékelést kapott az Uniótól is. 

A kutatásra több, mint 20 egyetem kétmilliárd forintot kapott 

Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Program (EIÖ) pályázatot azzal a céllal indította el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, hogy elősegítse az egyetemi innovációs ökoszisztéma kiépítését, hatékony működését, illetve KFI együttműködések kialakítását az üzleti szféra szereplőivel - mondta Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs elnökhelyettese. Az első fordulóban 22 egyetem közel 2 milliárd forint támogatásban részesült. A folyamat egyik meghatározó eleme volt, hogy minden felsőoktatási intézményben létrejött egy olyan szervezeti egység, amelynek dedikált feladata az egyetem kompetenciájának felmérése, az innovációs tevékenységek összefogása és a vállalati kapcsolatok élénkítése. A konstrukciónak köszönhetően jelentősen növekedett az iparjogvédelmi bejelentések és a Horizont Európa Programba benyújtott pályázatok száma is. Az elnökhelyettes elmondta: a második fordulóban 21 egyetem 2,4 milliárd forint összegű támogatást kap, melytől az eddig elért eredmények további erősödését, az egyetemi eredmények és ötletek piaci hasznosulását, a vállalati kapcsolatok volumenének növekedését várják. Az Óbudai Egyetem azon kevés intézmények egyike, amely az EIÖ projekt első fordulójában vállalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, így az NKFIH-tól jelentős támogatást nyert.