Egy független adózási szakértőkből álló kutatóintézet, a Tax Foundation az elemzésében arra jutott, hogy Magyarország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országai közül a 13. az adó-versenyképességi rangsorban – mondta Varga Mihály a SZAKma című lap decemberi számában. A pénzügyminiszter kifejtette, tíz évvel ezelőtt az ilyen listákon rendre leghátul szerepeltünk, most viszont megelőzzük például Németországot, Ausztriát, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Varga Mihály az interjúban kijelentette, a szakértők Magyarország legnagyobb erősségének az legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját, illetve az egykulcsos jövedelemadót tartják.

A gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hozzátette, ennek a gazdasági rendszernek a szíve az adórendszer, amely ösztönzi és támogatja a munkát, a családokat és a beruházásokat. Felidézte, a munkáltatói adóteher csökkentését nem csak a világjárvány indokolja, hanem az is, hogy a nemzeti konzultáción a magyar polgáról egyértelművé tették, meg kell emelni a béreket. A kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel tető alá hozta azt a megállapodást, amellyel a 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik január 1-től, és a munka közterhének újabb négy százalékponttal mérséklésével segítette a megegyezést.

A tények és a számok azt mutatják, hogy bevált az adócsökkentés politikája. Ma már látni, hogy Magyarország lépéselőnnyel jön ki a válságból, és a következő években is magas ütemű növekedéssel számolhatunk

– közölte Varga Mihály.

A csökkenő adókkal fenntartható módon tudtuk fehéríteni a gazdaságot

A munkát terhelő adók csökkentésében Magyarország nemzetközi összehasonlításban dobogós, az elmúlt hat évet összegezve pedig listavezető. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a VG-nek hangsúlyozta, minél jobban mérséklik az adókat, annál könnyebben fizeti be mindenki.