Több mint 300 hajónak tud majd helyet biztosítani a Fertő Part beruházás keretében megépülő északi kikötő. A mintegy 2,5 hektár alapterületű vízi helyszínen már javában tart a ponton rendszerű úszómóló kiépítése. Ennek stabil alapját azok a 7 méter magas oszlopok adják, amelyeket a talajba vertek le, még a kikötő elárasztása előtt. Az oszlopokat speciális festékkel kezelték, hogy tartósak legyenek. Az úszómóló rendszert hazánk egyik legismertebb hajósa, Fa Nándor és cége építi.

Mintegy 20 éve foglalkozunk kikötő rendszerek kiépítésével, az a technológia, amivel dolgozunk, korunkban a legmodernebb, világszínvonalú megoldásnak számít. A világ számtalan részén építettünk már így kikötőket, ahogy a szomszédos Ausztriában is. Az építés számomra egy fontos alkotási folyamat, célunk ezért mindig az, hogy a munkánk során a lehető legkisebb beavatkozást tegyük a tó életébe. Csupa természetes anyagot használunk, illetve olyanokat, amelyek természet semlegesek 

– fogalmazott Fa Nándor.

Az ismert vitorlás elmondta: jól ismeri a Fertő-tavat, a korábbi évtizedekben rendszeresen járt az osztrák oldali versenyekre. Mint mondta: sportemberként már régóta várta, hogy a magyar oldalon is megépülhessen egy nemzetközi színvonalú kikötő, ami otthont adhat nagy versenyeknek is.

Végre itt is - és nem csak az osztrák oldalon - lesz olyan helyszín, ahol nemzetközi versenyeket lehet majd szervezni. Büszke is vagyok, hogy ennek létrehozásában mi is részt vehetünk. A megépülő modern vízisport központ, és annak infrastruktúrája nagyot lendíthet a vízisport utánpótlásnevelésén is Úgy gondolom, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a Fertő tó találkozik a jelenlegi világszínvonallal - magyarázta a világhírű hajós.

Az új létesítmény nem csak vízen, de szárazföldön is minden elvárásnak meg fog felelni, amit a vitorlázás igényel. Igen komoly, sokszoros nagyságrendű fejlődés lesz ez a vízi sportok életében, és nem csak a vitorlázás, hanem például a szörfözés tekintetében is. A vízpart kulturált és könnyű megközelíthetősége nagyon nagyot fog lendíteni a helyszín vonzerején. 

A most kiépülő úszómóló korábban levert oszlopai közé építik az alumínium szerkezetű rendszert, amelynek igen magas a korrózióvédelme, még a tengervizet is bírja. A fedélzete pedig trópusi, natúr fa, időtállósága több mint 30 év. A móló ponton rendszere úszó polietilén tartályokon nyugszik, amelyek polisztirol habbal vannak kitöltve. Ez azt jelenti, hogy esetleges sérülésük esetén sem tud elsüllyedni. A rendszer jellemzője, ahogy a vízszint ingadozik, a görgős kerekek segítségével az oszlopokon föl-alá tudnak mozogni az egész kikötő hajóparkostól. A pontonok merülése 15 centiméter, azaz bármilyen sekély vízben gond nélkül működnek.

Kamionnal hoztuk ide az alkatrészeket, amelyek üzemi körülmények között épülnek. A legnagyobb elem 2,5 méter széles és 12 méter hosszú. Flexibilis módon csatlakoztatjuk egymáshoz őket. Gyakorlatilag egy olyan várost építünk ide, ahol minden elérhető lesz, amire egy modern vitorlázónak szüksége van - fogalmazott Fa Nándor.

Fotó: Salt VZH

Most első körben az úgynevezett kijáró pontonokat építik ki, tavasszal pedig hozzáépülnek az úgynevezett vendégpontonok is. Ezek közé tudnak majd beállni a hajók. Az ismert hajós szerint a kikötő kialakítása kellően tágas, bőven hagytak helyet a hajóknak, így ki-, illetve behajózáskor nagyobb biztonságban tudnak közlekedni. Ez azért is lényeges, mert a Fertőn általában szeles az idő. A kikötő minden beállójában víz- és áramvételi lehetőség is lesz.

A Fertő Part beruházásról

A Fertő Part beruházás a Sopron-Fertő turisztikai térségben zajló fejlesztések csúcspontjaként valósul meg, amely a jövőben a térség idegenforgalmi fellendülését is nagyban segíti majd. A projektnek köszönhetően a Fertő tó magyarországi oldalán is minőségi, családbarát közösségi tér alakul ki, ahol mindenki megfelelő kikapcsolódásra lelhet. Teljesen megújul a strand – tiszta vízzel, medencékkel –, horgászhelyek épülnek, a vitorlások számára új, korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre, közösségi sportközpont épül – beltéri és kültéri elemekkel, futball-, kosár- és teniszpályákkal –, az egyik leglátványosabb elem pedig a különleges Ökocentrum, illetve a 12 hektáros Ökopark lesz.