Magyar, erdélyi, belga és norvég kutatók közösen vizsgálják három éven át, hogy milyen neurobiológiai folyamatok idézik elő a tompalátást. Az egyedülálló projekt összköltsége 1,2 millió euró (443,6 millió forint), amit teljes egészében uniós pályázati pénzből finanszíroznak.

A tompalátás az egyszemes vakság leggyakoribb oka. A mintegy 200 millió tompalátó betegnek csak egy kis hányada jut időben kezeléshez. Azonban még a legjobb kezelés is csak mérsékelni tudja az élethosszig tartó látáscsökkenést.

Fotó: ERIC AUDRAS / AFP

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (ELKH TTK) Vizuális Rendszerek Neurobiológiája csoport vezetésével egyedülálló európai projekt indul a jövő év elején, hogy a legmodernebb technológiák segítségével feltárják, milyen agyi mechanizmusok okozhatják a betegséget. 

A kolozsvári Erdélyi Idegtudományi Intézet (Transylvanian Institute of Neuroscience), a Leuveni Katolikus Egyetem (Katholieke Universiteit Leuven) és Európa legfontosabb mikroelektronikai kutatóközpontja, a belgiumi központú IMEC által alapított Flandria Neuro-Elektronikai Kutatóintézet (NeuroElectronics Research Flanders), valamint az Oslói Egyetem (Universitetet i Oslo) kutatócsoportjai közösen fejlesztik ki az új módszert, majd kísérleti modellfajokon és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával együttműködve tompalátással diagnosztizált betegeken végzett mérésekkel határozzák meg a tompalátást fenntartó agyi hálózatok elhelyezkedését, és a betegség fenntartásában betöltött szerepét.