Nagyjából a harmadával vágta vissza a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendelet az ország biztonsági gázkészletét. A korábban meghatározott 15,4 millió megawattórányi készletet több lépésben 9,5 millió megawattórára csökkenti.

A különbséget pedig az „egyetemes szolgáltatói engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedő részére, az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók ellátása érdekében értékesíti”

– olvasható a Magyar Közlönyben.

Ennek egy részét még decemberben, másik részét pedig január elején, a fennmaradó részt pedig 2021/2022. tárolói év végéig kell átadnia a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek.

A szövetség a kapacitások díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján közzétett tárolási díj alapján határozza meg – határozott a rendelet, amely csütörtöktől életbe is lépett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A vgfszaklap.hu szintén szemlézte a rendeletet, cikkükben arról írtak, hogy valószínűleg az egekbe szökő világpiaci gázárak miatt lehetett szükség a felszabadításra, hiszen ezt a mennyiséget jóval kedvezőbb beszerzési áron lehet értékesíteni.

A másik ok pedig az lehet, hogy a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének jelentős bővülésre számít – olvasható a szaklap cikkében.

A VG kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azt írta: a hazai földgáztárolókban tárolt mennyiségek, és a megkötött hosszú távú szerződések biztosítani tudják az ország téli folyamatos és zavartalan ellátását. 

A fizikai ellátás mellett azonban nagy kihívást jelent a rendkívüli energiapiaci helyzet aminek következtében soha nem látott szintre emelkedett a földgáz piaci ára. Bár az Egyetemes Szolgáltatásért felelős MVM Csoport, a Hivatallal együttműködve biztosította a lakossági igényekhez szükséges, a szabályozott végfelhasználói árak szinten tartásához szükséges mennyiségű és árú földgáz rendelkezésre állását 2022 szeptember 30-ig, de a lakossági árak hosszabb távon, a mostani téli időszakon túl, való megőrzése miatt a földgáztárolókban a jelenlegi piaci árakhoz képest jelentősen alacsonyabb értékű készletek ESZ ellátási körbe való bevonásával jelentősen ki lehet tolni az extrém árak begyűrűzését az egyetemes szolgáltatási árakba. 

Az így rendelkezésre bocsájtott mennyiségek meghatározásakor alapvető feltétel volt az, hogy csak olyan mennyiségek jöhetnek szóba amelyek nem veszélyeztetik a téli ellátást. Az ESZ körbe bevont alacsony árú források jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a 2022-es év teljes egészében semlegesíteni lehessen az extrém piaci árak felhasználói árakra gyakorolt negatív hatását 

– írta a VG-nek a MEKH.