Csúcsra ért az adathalászat, illetve a személyiséglopások száma a kártyás visszaélések terén Magyarországon. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból kiderült, hogy még soha ilyen sokszor nem csaltak úgy a kártyákkal Magyarországon, mint 2021 harmadik negyedévében. A jegybank 867 ilyen esetről tud, a csalók pedig összesen több mint 120 millió forint kárt okoztak. 

Sajnálatos módon emelkedő tendenciát mutat a pszichológiai manipulációval okozott csalások száma és a kár is. 

Idén július és szeptember között 124 ilyen esetet rögzített az MNB, ami több mint a 2020 januárja és 2021 júniusa között feljegyzett összes eset, mint ahogy az ezzel okozott kár is kiugró értékű volt az idei harmadik negyedévben: 60,8 millió forintot csaltak így ki a bűnözők. 

Az elveszett és ellopott bankkártyákkal való visszaélések darabszáma 2021 harmadik negyedévére az első két negyedévvel összehasonlítva ugyan nőtt, de az előző év azonos időszakáétól elmaradt:

1129 darab elveszett vagy ellopott kártyával okoztak kárt Magyarországon, összesen 11,6 millió forint értékben. 

Fotó: Shutterstock

Szintén megugrott az előző negyedévhez képest a hamisított kártyákkal okozott kár mértéke is, összesen 32 ilyen esetet regisztráltak, 1,3 millió forint értékben. 

Az internetes vásárlás, postai és telefonos megrendelés útján okozott károk terén darabszámban és értékben sincs nagy eltérés az előző két negyedévhez képest, 

12 499 esettel összesen 243,2 millió forintnyi kár keletkezett. A csalók a határon túlról is próbálkoztak, meglehetősen nagy sikerrel. Soha nem rögzített még az MNB a határon átnyúló forgalomban ekkora összegű visszaéléseket: összesen 489,2 millió forintot szedtek le így a sértettek számláiról. Ez nem meglepő, hiszen a járvány miatt egyre többen használták a kártyájukat vásárlásra külföldi weboldalakon is, így a számlaadataik könnyen kerülhettek illetéktelen kezekbe. 

A jegybank adataiból kiderült, hogy ha sikerült megszerezni valakinek a kártyáját, a csalók azt inkább vásárlásra használták, és nem készpénzfelvételre. Ennek oka valószínűleg az, hogy az ATM-ek kamerákkal is fel vannak szerelve. Az előbbiből közel 15 ezer esetet rögzítettek (490 millió forint értékben), míg az utóbbiból 167-et, 12,3 millió forint értékben.  

A veszteség megoszlása arányaiban nem változott, még mindig a kártyabirtokosra jut a kisebb összeg,

amely azért így is tetemes. 2021 harmadik negyedévében a külföldi, illetve a magyar elfogadókra terhelt veszteség 167,4 millió forint volt, a kártyabirtokosok vesztesége 127,8 millió forint, a kibocsátók által lekönyvelt veszteség pedig 161,4 millió forint volt. 

Az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett visszaélési kísérletek, illetve sikeres visszaélések száma és értéke a legnagyobb 2021 harmadik negyedévében volt, mindegyik érték jóval magasabb, mint 2019 eleje óta bármikor. Az MNB 256 csalási kísérletet tüntetett fel az adataiban, 278,3 millió forint értékben, míg 768 sikeres visszaélésről tudni, több mint 606 millió forint értékben.