Négy hónap leforgása alatt három jogcímen is extra összeg jár a nyugdíjasoknak, a két és fél millió érintetthez összességében több mint hatszázmilliárd forint érkezik. A prémiumot és a kiegészítő emelést már folyósította az állam, a 13. havi februárban lesz esedékes – írja a Magyar Nemzet

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy válságos időszakot élünk, a koronavírus-járvány most is megnehezíti a mindennapjainkat. Ehhez képest mégsem gazdasági visszaeséssel kell számolni, és szóba sem jön megszorítás. 

Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

Tállai azt mondta, hogy az ország kiemelkedő teljesítményéből mindenki részesülhet: a jövedelemadó eltörlése révén a fiatalok, a támogatások és a családi adó-visszatérítés formájában a gyermekes szülők és extra juttatásokkal a nyugdíjasok. Hozzátette, hogy az idén minden nyugdíjas a lehető legmagasabb összegű, vagyis nyolcvanezer forintos prémiumot kaphatott. 

Az elmúlt napokban mintegy kétszázmilliárd forintot vett kézhez a prémiumban részesülő 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy

 – ismertette a számokat az államtitkár, hozzátéve: 

ugyanennyien kapták már meg a nyugdíj-kiegészítést is, amely összességében több mint ötvenmilliárd forint pluszpénzt jelentett.

Az államtitkár kiemelte, hogy a nyugdíjprémiumon és a kiegészítő emelésen felül a nyugdíjasok hamarosan újabb extra juttatással számolhatnak: februárban érkezik meg az idősekhez a 13. havi nyugdíj. 

Tállai András közölte: a teljes havi nyugdíjat és nyugdíjszerű ellátást jelentő 13. havi juttatás nagyjából 360 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek – s ugyanekkora bevételt a 2,5 millió nyugdíjasnak. Ezek szerint nagyjából négy hónap leforgása alatt – a prémium, a kiegészítés és a 13. havi juttatás címén együttesen – több mint hatszázmilliárd forint érkezik a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkhöz.