Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook posztban tette közzé az általa vezetett tárca által kifejlesztett Heti Gazdasági Index legfrissebb értékét, mely a január 2-án végződő héten 14,2 százalékos emelkedést jelzett az előző évhez képest, szemben a tavalyi negyedik negyedévet jellemző 7,8 százalékos átlaggal.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A pénzügyminiszter szerint tavaly 6,4 százalékot bővült a magyar gazdaság, ami idén is 5 százalék feletti növekedést érhet el. A Heti Gazdasági Index (HGI) a koronavírus-járvány hatásainak drámai sebességű változásaira reflektálva igyekszik a szokásos statisztikai adatoknál gyorsabb képet adni a gazdaság helyzetéről, hasonlóan például az amerikai jegybank, a Fed atlantai fiókjának GDPNow közléseihez.

A pénzügyminisztérium megközelítése a német Bundesbankot használja referenciaként, mely olyan napi vagy heti rendszerességgel elérhető mutatókat használ, mint a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint egyes megfelelő témájú Google-keresések.

A HGI megalkotásánál az online pénztárgép forgalom mellett a légszennyezés, áramfelhasználás, útdíjbevétel és különböző kulcsfogalmakat (hotel, étterem, menetrend stb.) érintő Google-keresése gyakorisága segítségével számítódik a mutató, melynek számszerű értéke akként értelmezhető, hogy az adott héten az előző év ugyanazon hetével összevetve mennyivel változott a magyar gazdaság (mezőgazdaság nélkül számított) teljesítményének volumene. A HGI negyedéves átlaga így az elkerülhetetlen hibahatárral képes az adott negyedév volumenváltozását közelíteni.