Decemberben összesen 9229 cég választotta a kisvállalati adót (kiva), amely január 1-jétől még kedvezőbbé vált – tájékoztatta a VG-t Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkáránál azért érdeklődtünk a legfrissebb adatokról, mert sok cég az év utolsó hetében jut végleges döntésre, 2020-ban például a két ünnep között több mint 4600-an választották ezt az adónemet. Az eddigi rekordot 2017-ben sikerült elérni, az utolsó pillanatban, szilveszterkor csaknem 3500 vállalkozás jelentkezett be a kivára.

Izer Norbert hangsúlyozta, az idei évtől kezdve a 11 százalékról 10-re csökkenő kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. Vagyis azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél a bérköltség meghaladja a vállalkozásból kivont profit összegét, komoly megtakarítás érhető el a kiva alkalmazásával.

Nemzetközi összehasonlításban is példaértékű a kiva, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást eredményez a cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességét is növeli

– jelentette ki Izer Norbert, aki úgy véli, ha egy cég bővülni szeretne, akkor a kiva olyan adómegtakarítást biztosít, amelyre szinte egyetlen, az Európai Unióban jelenleg hatályban lévő adófajta sem képes.

Fotó: Peter Kohalmi

A kisvállalati egyre kedvezőbbé váló paramétereinek és a PM tájékoztató kampányának köszönhetően a kiva jelenleg az egyik legnépszerűbb adófajta: hat évvel ezelőtt mindössze 6500-an, de még 2018 decemberében is csak 29 ezren választották, 2021 novemberének végére pedig ez a létszám már elérte a 68 ezret.

Az államtitkár elmondta, a kiva nemcsak kedvező és egyszerű, hanem rendkívül rugalmas is.

A cégek bármikor választhatják, és a bejelentkezést követő hónap első napjától már kivásként tartja nyilván a vállalkozást az adóhivatal. Izer Norbert hangsúlyozta, a jövőben is számít az adószakma, a könyvelők és adótanácsadók segítségére, hiszen a koronavírus-válság idején még fontosabb, hogy a vállalkozások legális keretek között a lehető legtöbbet spóroljanak az adóterheiken. A Pénzügyminisztérium számításai szerint – a 2020-as adóév adatait alapul véve – mintegy nyolcvanezer cégnek lenne érdemes kivára váltani. A választásban segít a PM és az adóhivatal is, a tárca kivakalkulátorával tíz perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága – javasolta az államtitkár.