A vendégek belföldi mozgásáról, a Balaton egynapos látogatottságáról, az attrakciókról és a turisztikai térségek vendégforgalmáról, valamint a legjelentősebb küldőpiacok főbb turisztikai adatairól tett közzé riportokat a honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A főmenüből a Riportok menüpont alatt elérhető, heti és havi bontásban szereplő adatsorokat a hét végén tették publikussá úgy, hogy azok 2021 júliusáig visszakereshetők. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban begyűjtött adatok visszaszolgáltatása a piaci szereplőknek az MTÜ ígérete volt, a különböző témákra és szempontokra bontva közzétett információk között a megvásárolt mobilcellaadatok is megjelentek, pontosan tükrözve a turisták mozgását az országban.

A legjelentősebb küldőpiacok fontosabb turisztikai adatairól olvasható elemzés szerint például a Magyarországon 2021 decemberében realizálódott összesen 1,9 millió vendégéjszaka 45 százaléka külföldi vendégekhez köthető. 

A legjelentősebb küldőország Oroszország, Franciaország és Németország mellett Ukrajna és Románia volt. 

Fotó: Shutterstock

Abban a hónapban 2,6 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő, amely azonban Bük–Sárvár és Budapest esetében volt hosszabb. 

A Balaton turisztikai térségben az országos trendhez hasonlóan az orosz, osztrák és német vendégek domináltak a belföldiek mellett, a fővárosban pedig az orosz és francia vendégéjszakák emelkedtek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló turisztikai térségben, a Mátra–Bükkben csupán a vendégéjszakák 8 százaléka köthető külföldi vendéghez. 

A decemberi orosz vendégéjszakák 15 százaléka köthető a turisztikai térségekhez, 9 százaléka a Balaton turisztikai térségben realizálódott, míg az első helyen a főváros szerepel (85 százalék). 

Budapest mellett Hévíz, Debrecen és Sárvár volt a legnépszerűbb az orosz vendégek körében. A legnépszerűbb 5 településen realizálódott az orosz vendégéjszakák 96 százaléka. A fővárosban a legtöbb vendégéjszaka a 25–34 évesekhez (31 százalék), Hévízen az 55–64 év közöttiekhez (36 százalék) köthető. Az átlagos tartózkodási idő 3,4 éjszaka volt.

Az MTÜ a tematikus riportjában külön bontásban közölt adatsorokat az orosz, a német és a francia vendégekről. Ezekből olyan információk is kiderülnek, mint hogy a franciák relatíve nagy számban tettek látogatást a budapesti belváros főbb helyszínein (Gozsdu udvar, Dohány utca, Vörösmarty tér).

A franciák Budapesten kívül Szegeden és Tatán jelentek meg leginkább, a németek körében pedig a főváros mellett Győr és Hévíz volt népszerű. 

Mind a német, mind az orosz vendégek rövidebb ideig maradtak, az előbbiek 2,7 éjszakát, az utóbbiak 3,2 éjszakát.