A közel 5,9 milliárd eurós, teljes tavalyi magyarországi befektetések több mint félmilliárddal haladták meg a 2019-es értéket – közölte a VG-vel a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).

Minden idők legnagyobb zöldmezős külföldi működőtőke-beruházása is 2021-ben indult el, ez pedig a dél-koreai SK Innovation 1,9 milliárd euróból Iváncsán épülő akkumulátorgyára.

A külföldi működő tőke felhasználásával történő gazdaságélénkítés területileg is egyenletes. Bár a budapesti régió szerepe megkérdőjelezhetetlen, egy megyén kívül minden térségbe jutott legalább két projekt. Egy globális felmérés alapján a magyar főváros és vonzáskörzete a régió legvonzóbb befektetési környezete, Magyarország pedig a második helyen végzett az egy főre jutó befektetések és az átfogó teljesítményt értékelő összesítés alapján, megelőzve a V4 országokat.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly 19 céggel született megállapodás magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetésről az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztések terén. A fókusz a kapacitásbővítésekről egyértelműen kezd áttevődni a termelékenység növelésére. Összesen 422 projekt indulása kapott zöld jelzést 2021-ben, ebből 96 kiemelt külföldi működőtőke-beruházás önmagában 5,3 milliárd eurós tőkebefektetést és 12 ezer új munkahelyet generál.

A fennmaradó 326 projekt a gazdaság újraindításához köthető, ezek mintegy 600 millió euró tőkebefektetést mozgósítottak. Nyolc esetben született döntés 100 millió euró feletti összeg befektetéséről.

A 422 projekt keretében 14 ezer új munkahely jön létre, az utóbbi három évben a legtöbb. 

A kiemelt külföldi működőtőke-beruházások között nagy súlyt képviseltek az ázsiai befektetők: Dél-Korea, Japán, Kína és India állt az összesített volumen 54 százaléka mögött, mintegy 2855 millió euróval, és a létesítendő munkahelyek 34 százaléka is hozzájuk köthető. Ezen belül a teljes éves volumen több mint fele egyedül Dél-Koreához köthető, amely ezzel 2019 után immár másodszor volt Magyarország legnagyobb külföldi tőkebefektetője. Dél-Koreát Németország, az USA, Törökország és Svájc követte, de az élmezőnyben volt Franciaország, Dánia, Olaszország és Norvégia is. A németországi cégek 511 millió eurónyi, az amerikaiak 11 projekt keretében 384 millió eurónyi működő tőkét irányítottak Magyarországra 2043, illetve 905 új munkahely vállalása mellett. A legtöbb projektet, 24-et a német beruházók hozták, az összes beruházás negyedét. 

E projektek között ágazati bontás alapján az elektronika, a járműipar és az élelmiszeripar szerepe kifejezetten hangsúlyos. Egyedül az akkumulátoriparhoz hét fejlesztés kapcsolódik, amelyek öt további elektronikai projekttel kiegészülve 2744 millió eurót vonzottak az országba. A hagyományosan erős járműipar ezúttal a második legtöbb új külföldi forrást hozta, 660 millió eurót, megelőzve az élelmiszeripart (581 millió euró). A legjobb öt közé befért még az üveg- és a műanyagipar is, mindkettő 200 millió euró feletti beruházási volumennel. 

A HIPA tavaly közel 2700 kkv-t ajánlott be multinacionális nagyvállalatoknak, ennek alapján a közeljövőben számos új hazai szereplő válhat a nemzetközi értéklánc részévé, amelyben bizonyíthat beszállítóként.

A HIPA az idén is a tavalyihoz hasonló, rendkívül eseménydús időszakra számít, máris minden korábbinál nagyobb beruházási volumen van döntés előtti fázisban. Az ügynökség az eddigi trendek folytatódására számít, vagyis arra, hogy fókuszban maradhat az elektromobilitás és az ázsiai beruházók erőteljes jelenléte. Várható az élelmiszeripar és a gyógyszeripar erősödése, ahogyan az üzleti szolgáltatóközpontok további térnyerése is.

Fotó: VG