Az MNB felügyeleti vizsgálata során 27,9 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bankra többek között vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, tőkemegfelelési, informatikai, adatszolgáltatási, illetve betétbiztosítási hiányosságok miatt, és kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére – közölte a jegybank. 

A vállalatirányítás területén többek között megállapítást nyert, hogy

hiányos volt a bank javadalmazási politikája, illetve az intézmény a belső kontroll körében nem megfelelően kezelte az összeférhetetlenség vizsgálatát. Emellett a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és a belső ellenőri vizsgálatok nyomonkövethetősége sem volt teljes körű, az alkalmazott csalásmegelőzési rendszere nem támogatta megfelelően az erre irányuló tevékenységet.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy nem volt megfelelő a Sopron Bank ügyfélcsoportképzés-szabályozása és nyilvántartása. További hiányosságok merültek fel a limitkezelés területén a portfólió limit- és a nagy kockázati limit beállításai, a projektfinanszírozás területén a szabályozás és az adatszolgáltatás vonatkozásában és az ügyletmonitoring folyamata sem felelt meg teljeskörűen a jogszabályi elvárásoknak.

Az MNB eljárása során – elsősorban az informatikai rendszerek biztonsági védelmét, felhasználói hozzáférési jogosultságok kezelését és a lejárt tárolási idejű adatok törlését, megsemmisítését érintően – problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében. A betétbiztosítás terén az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

A feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bank megbízható működését – áll a közleményben.