Januárban jelentősen csökkent a külföldi követelések hó végi és átlagállománya, utóbbi az előző hónaphoz képest 1014 milliárd forinttal, 13484 milliárdra – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes statisztikai mérlegéből. Némileg a forgalomban lévő készpénzállomány is csökkent, 86,8 milliárd forinttal, így 7769 milliárdon áll ez a mutató.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mind a havi átlagos, mind pedig a hó végi állomány esetében a csökkenés irányába hatott a nemzetközi szervezetekkel kötött repoügyletek lejárata, a forint erősödése, valamint a hitelintézetekkel kötött forintlikviditást nyújtó swapok lejárata. A 26 165 milliárdról 25 030 milliárdra történő csökkenést részben ellensúlyozta a hitelintézetekkel december végén kötött eurolikviditást nyújtó swapok lejárata – közölte az MNB.

Januárban a bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege 14,5 milliárd forinttal haladta meg az előírt kötelező összeget. A tartalékkötelezettség 357,5 milliárd forint volt a hónapban, míg a forgalomban lévő készpénz átlagállománya kapcsán az MNB megjegyezte, hogy az az év eleji szezonalitásnak megfelelően csökkent. A bankrendszer forintlikviditásának januári bővülése elsősorban az év végi eurolikviditást nyújtó swapok lejáratához köthető, és a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett betétek átlagállományának növekedésében tükröződik (az egyhetes betétnél például 6447-ről 9761 milliárdra nőtt).

A központi kormányzati betétek átlagos állománya – a december végi állománycsökkenés áthúzódó hatásából eredően – mérséklődött, míg a hó végi állomány nőtt az előző hónaphoz képest – hívta fel a figyelmet az MNB.