A több mint 20 tételből álló költség féleségeket figyelembe vevő számítás a 2021. évi minimális értékeket veszi alapul, így a 2022. évre ajánlott rezsióradíj – általános forgalmi nélküli – legkisebb összege 4530 forintról 5070 forintra emelkedett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) megalapozott számításai szerint - közölték. Az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével egyetértésben meghatározott ajánlás 11,9 százalékos növekedést, összegszerűen 540 forint emelkedést jelent. 

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 A 2022. évi minimális építőipari rezsióradíj változását az elvárt garantált bérminimum 19  százalékos emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás és az energiaköltségek jelentős emelkedése járultak hozzá a minimális építőipari rezsióradíj 2022. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

 Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség, melynek foglalkoztatói járulékát a szocho adó mértékének csökkentése, illetve a szakképzési hozzájárulás megszüntetése mérsékelte. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését jelenti.

 A szakképzetlen munkaerő arányának további növekedése miatt a mérnöki helyi munkavezetés fokozását tette szükségessé, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

 Az ágazatban dolgozó vállalkozások rezsióradíja a jelenleg ajánlott minimális építőipari rezsióradíj mértékénél magasabb, átlagosan 6500 forint – tette hozzá az ÉVOSZ.