Az oroszországi fejlesztésű, két komponensű koronavírus elleni vakcina, a Szputnyik V gyártásához szükséges technológiák transzferén dolgozik Oroszország – írta Vlagyimir Putyinra hivatkozva Twitterén a Gamaleja Intézet. A Szputnyik V oltóanyagot fejlesztő orosz állami intézet szerint az orosz elnök arról tájékoztatta Orbán Viktort keddi, moszkvai látogatásán, hogy nincs akadály annak, hogy a várakozások szerint decemberre elkészülő Nemzeti Oltóanyaggyárban is gyárthassák az orosz vakcinát.

Putyin emlékeztetett: Oroszország több mint 2 millió dózisnyi Szputnyik V-t szállított korábban Magyarországra. 

Az Orbán-Putyin találkozót követő sajtótájékoztatón az orosz elnök jelezte: nincs akadálya annak, hogy Magyarországon is gyártsák a Szputnyik V vakcinát. A magyar miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy hamarosan a Szputnyik Light egykomponensú, adenovírus-alapú oltóanyag is elérhető lesz Magyarországon; a kormányfő elmondta: az engedélyezéshez szükséges hét vizsgálatból hatot már sikerrel lefolytattak, a hetedik pedig folyamatban van. Ha ez is lezárul, nem lesz akadálya a Szputnyik Light magyarországi engedélyezésének, amely akár harmadik, megerősítő oltásként is alkalmazható.

 

Kínai és brit vakcinával is oltanának az oroszok 

Oroszország saját fejlesztésű koronavírus-vakcinái mellett két külföldi oltóanyag engedélyeztetését is mérlegeli, az eljárás jelenleg a klinikai tesztelés stádiumában tart – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak Moszkvában pénteken. 

Medvegyev elmondta, hogy a brit-svéd fejlesztésű AstraZeneca, valamint egy kínai cég oltóanyagát tesztelik. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tiltotta be a külföldi vakcinák alkalmazását, de meg kíván győződni arról, hogy legalábbis ártalmatlanok.

Oroszországban jelenleg hat saját fejlesztésű vakcinát használnak a lakosság átoltására. A moszkvai egészségügyi tárca közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februárban küld újabb delegációt Oroszországba az első orosz oltóanyag, a Szputnyik V nemzetközi engedélyeztetési eljárásának keretében.

A 6-11 évesek olthatóságát is vizsgálják a Szputnyik V-vel

Már februárban elkezdődhetnek azok a klinikai tesztek, amelyek során a 6-11 éves korosztály olthatóságát vizsgálják a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával – írja a Taszsz orosz hírügynökség. Az orosz kormány korábban 305,5 millió rubel támogatást adott az orosz állami tőkebefektető alap tulajdonában lévő Gamaleja Intézetnek; a vakcina szabadalmi jogait jegyző intézet többek között ennek a forrásnak a felhasználásával, több mint 1100 önkéntes bevonásával végzi a vakcina klinikai tesztjét a 6-11 éves korosztályban.

Az orosz egészségügyi minisztérium még november végén engedélyezte a 12-17 évesek oltását a Szputnyik V-vel; a tizenévesek, a felnőttekhez hasonlóan két – eltérő komponensű – dózisban kapják meg a védőoltást, a 15 évnél fiatalabban oltása szülői engedélyhez kötött.