Meghaladta a várakozásokat a tavalyi mértéke, amely a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett – értékelte Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli adatközlését.

2021-ben 7,1 százalékkal bővült a magyar

amely magasabb lett a 6,8-es VG-konszenzusnál, de a kormány várakozásánál is, amely 6,8–7 százalék közé tette a bruttó hazai termék éves bővülését.

Varga Mihály: Cristiano Ronaldót is lehagyta a magyar GDP-növekedés

A kiugró gazdasági teljesítmény megihlette a tárcavezetőt.

A tárcavezető szerint ezzel bebizonyosodott, hogy eredményes az adócsökkentésre, a családok és a vállalkozások támogatására, valamint a beruházásokra épülő gazdaságpolitika. „Ennek a válságnak a kezelése más volt, mint a 2008/2009-esé, mivel nem a megszorításokat alkalmaztuk” – hívta fel rá a figyelmet, összehasonlítva a 2009-es 6 százalékos recesszióval a tavalyi növekedési adatot.

Varga Mihály Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Rámutatott:

ez már a 6. egymást követő negyedév volt, amikor növekedni tudott a magyar gazdaság, amely a járvány előtti teljesítményét már 3,4 százalékkal meghaladta.

Varga Mihály szerint a beruházások szempontjából kiemelkedő év volt a tavalyi, mintegy 15 ezer milliárd forint értékű beruházás zajlott országszerte, ezzel a magyar beruházási ráta az egész unióban a legmagasabb volt.

A szektorok közül kiemelte az ipari kibocsátást, amely a nehézségek ellenére 9,6 százalékkal bővült, továbbá a turizmust, amely 20 százalékos volumennövekedést produkált. A pénzügyminiszter szerint kiskereskedelmi forgalom tavalyi 3,5 százalékos emelkedése is azt mutatja, hogy a családoknak nem kellet behúzniuk a kéziféket. A családi adó-visszatérítés kapcsán jelezte, hogy az megérkezett az érintettekhez, szerinte a és a Magyar Államkincstár is elvégezte a munkát.

A jövő évi kilátásokról úgy fogalmazott, hogy „van okunk az óvatos optimizmusra”. Ezt több tényezővel magyarázta. A kiugró kereslet és a beszűkült kínálat közötti egyensúly folyamatosan állhat helyre az év folyamán, amit az is támogat, hogy egyre több olyan kapacitás fordul termőre az idén, amelyet még a járvány alatt kezdtek kiépíteni a hazai vállalatok. Másrészről mérséklődni látszik a járvány ereje, ami pedig kedvezően hat a nemzetközi a turizmusra. Az idén 5,9 százalékos növekedésre számít Varga Mihály.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy elszoktunk a magas inflációtól, ami ugyan „nem vigasztal minket”, de a régióban még magasabb az áremelkedési ütem, példaként említette, hogy Csehországban közel 10 százalékkal nőttek az árak januárban. Arra a kérdésre, hogy várható-e esetleg, hogy az élelmiszerárstopba újabb termékeket vonnának be, azt felelte, folyamatosan vizsgálják azt a termékkört, amelyre ezt kiterjeszthetnénk, de egyelőre ilyen döntés nincs. Reagált arra, hogy sajtóhírek szerint némely benzinkút korlátozza az eladható mennyiséget, a pénzügyminiszter szerint ezt nem szerencsés, de ezzel együtt sem tart ellátási problémáktól.

Az orosz–ukrán konfliktus kapcsán pedig azt mondta, „fel vagyunk készülve arra, ha a helyzet eszkalálódik”.