Magyarország bruttó hazai terméke 2021 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kedd reggeli gyorstájékoztatójában. 

2021-ben a volumene 7,1 százalékkal növekedett.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A VG elemzői konszenzusán múlt héten a szakértők ennél valamivel kisebb növekedést prognosztizáltak, mind negyedéves, mind pedig éves alapon. 

  • A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.
  • A gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez képest.
  • A GDP a nyers adatok alapján 4 százalékkal nagyobb volt a 2019. IV. negyedévinél.
  • A nemzetgazdaság teljesítménye 2021-ben az előző évhez viszonyítva 7,1, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal növekedett a nyers adatok szerint.