Már influenzajárványról lehet beszélni, mert napi 80-100 gyermek fordul meg a praxisokban, miközben egy járványmentes időszakban legfeljebb 20-30 eset szokott jelenteni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az InfoRádióban. Havasi Katalin szerint, mivel a vírusfertőzésekre rátelepszenek bakteriális fertőzések is, ezért találkoznak súlyosabb gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is.

Havasi Katalin elmondása alapján a házi gyermekorvosok az egész tanévben nagyon sok légúti betegséggel találkozhattak már eddig is.

Fotó: Shutterstock

Emlékeztetett, a koronavírus delta variánsát az omikron követte, mely főként a kisebb gyermekeknél súlyos köhögéssel is járhatott – ez részben gégegyulladás, részben bronchiolitis is lehetett akár, láz kíséretében.

De a január vége sem hozta meg a várt enyhülést, ugyanis a Covid mellé megérkezett az influenza, valamint több egyéb vírus, köztük például a légúti óriássejtes- (RNS) vagy az adenovírus, amelyek mind-mind megtámadják azokat a gyerekeket, akik korábban esetleg már átestek valamelyik fertőzésen és emiatt gyengébb az immunrendszerük – mondta az HGYE elnöke.

Húsz százalékkal több beteg

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat (NNK) azt közölte, hogy a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2022. március 14 és 20. között 20 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint az országban a 11. héten 25 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A jelentés szerint 100 ezer lakosra 257 beteg jutott, aki influenzás panaszokkal kereste fel az orvosát.