Március 1-jén érkeztek meg az első Törökbálintra irányított menekültek – számolt be közösségi oldalán Elek Sándor, az agglomerációs település polgármestere.

Kijevi diákokat fogadott be Törökbálint városa Fotó: Elek Sándor Facebook-oldala

A harminc, zömében ghánai, nigériai születésű és Kijevben tanuló fiatal megfelelő szállást, ellátást és orvosi segítséget kapott.

Mindannyian igyekszünk, hogy megkönnyítsük számukra ezt a rendkívül nehéz időszakot. Az orvostanhallgatók mindenüket hátrahagyva érkeztek hozzánk

– hívta fel a figyelmet a városvezető, hozzátéve, hogy sokan – köztük helyi vállalkozók és számtalan magánember – támogatják őket a művelődési ház dolgozóin keresztül.

A menekültek befogadásán túl pénteken már arról adott hírt Elek Sándor polgármester, hogy Törökbálintra látogatott Hon. Thomas Mbomba ghánai külügyminiszter-helyettes, Emmanuel Kwame Bebaako–Mensah ghánai konzul és Entz Boldizsár Péter ghánai tiszteletbeli főkonzul.

A városvezető beszámolója szerint annak érdekében folytattak megbeszélést, hogy a jelenleg náluk tartózkodó és Ukrajnából menekült ghánai diákok sorsa minél gyorsabban rendeződhessen.

Nagykövet úr megköszönte városunk által nyújtott segítséget. Kiemelte, hogy Törökbálinton példamutató szervezettséggel és mélyről jövő segítőkészséggel találkozott

– közölte Elek Sándor.

A polgármester időről időre arról is tájékoztat, hogy milyen tárgyi felajánlásokra lenne leginkább szükség, a legutóbbi felhívásában műanyag tányérokat és evőeszközöket, orvosi maszkokat és gumikesztyűket is említett a testápolók, táskák, bőröndök és vitaminok mellett.