A TDK japán elektronikai óriás magyarországi leányvállalatának 26 milliárd forintos beruházása nyomán 250 új munkahely jön létre Szombathelyen – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az állam 6,6 milliárd forint támogatást nyújt az elektromos autókhoz szükséges szenzorok gyártásával foglalkozó üzletág kialakítását célzó fejlesztéshez. Beszédében rámutatott, hogy míg 2010-ben a globális beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak 20 százalékát keletiből, tavaly ez az arány megfordult, s a Kelet részesedése 70 százalékosra nőtt, míg a Nyugaté 30-ra csökkent.

A távol-keleti régió országainak vonatkozásában a magyar exportteljesítmény 45, a kereskedelmi forgalom 48 százalékkal bővült 2010 és 2021 között.

Míg 2019 óta minden évben távol-keleti országból érkezett Magyarországra a legtöbb beruházás, tavaly már a külföldi beruházások értékének mintegy 60 százaléka keleti cégekhez kötődött.

Fotó: Varga György / MTI

A magyar–japán együttműködés szempontjából 2021 minden idők legsikeresebb éve volt, a magyar kivitel 18 százalékkal, 830 millió dollárra nőtt. Japán Magyarország harmadik legjelentősebb exportpiaca a térségben, miközben hazánkban a japán cégek alkotják a hetedik legnagyobb beruházói közösséget.

A magyar autóipar termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint volt, ez nagyjából 2,5-szerese a 2010-es teljesítménynek, így ebből is látszik, hogy a szektor mára erős gerincoszlopává vált a gazdaságnak.